Medi ambient

Els ‘natus’ fan 40 anys

L’Associació de Naturalistes de Girona va néixer amb un caire més divulgatiu i ara té un caràcter més reivindicatiu i de defensa del territori

És una de les entitats gironines ecologistes més destacades

“En aquell moment, veníem del debat sobre la Costa Brava, de les alte­ra­ci­ons que hi havia a la costa, i hi havia una cons­ci­en­ci­ació pro­funda, també en les esco­les d’estiu, sobre els pro­ble­mes de con­ser­vació de la natura.” Així explica els orígens de l’Asso­ci­ació de Natu­ra­lis­tes de Girona (ANG) el soci número 1 i pri­mer pre­si­dent de l’enti­tat, Lluís Polo. Era el gener del 1981, ara fa 40 anys, quan un grup de pro­fes­sors del Col·legi Uni­ver­si­tari, d’ins­ti­tuts i d’esco­les van gene­rar un cor­rent per crear una asso­ci­ació que donés a conèixer aspec­tes natu­rals i així assen­tar una base per poder defen­sar la natura. Polo, lla­vors pro­fes­sor de botànica del Col·legi Uni­ver­si­tari, i set giro­nins més van ser així els socis fun­da­ci­o­nals dels natus, tot i que, ràpida­ment, s’hi va afe­gir molta més gent. Una enti­tat que, segons explica aquest pri­mer soci, va tenir lla­vors el patro­cini de l’Ajun­ta­ment de Girona, que, entre d’altres, els va cedir el pri­mer local que van tenir. Era a les anti­gues esco­les de Sant Daniel.

Amb el pas del temps, els natus van afe­gir a la seva ves­sant més didàctica –basada en tallers, xer­ra­des i expo­si­ci­ons–, una part més com­ba­tiva que els va fer entrar en con­tacte amb altres grups eco­lo­gis­tes de la zona. Des de l’opo­sició a la vari­ant de Sant Daniel fins a tre­ba­llar per enxar­xar dese­nes d’enti­tats per cons­ti­tuir la pla­ta­forma SOS Costa Brava, l’acti­vi­tat de l’ANG ha esta impor­tant. Pas­sant per grans fites, com ara sal­var el pla de l’Aurora, pre­ser­var l’estany de Sils, evi­tar que el vial de les hor­tes de Santa Eugènia trinxés per com­plet aquest pulmó de la ciu­tat i para­lit­zar el gaso­ducte Mid­cat. Són només alguns exem­ples d’aquesta segona etapa més com­ba­tiva i vigent.

El 40è ani­ver­sari dels natus s’emmarca, enguany, en un con­text de pandèmia, cosa que pri­varà l’enti­tat de cele­brar-ho de manera espe­cial per la impos­si­bi­li­tat de l’acti­vi­tat social. Però, a més, en un moment en què el medi ambi­ent ha pres un gran pro­ta­go­nisme. “La prin­ci­pal pre­o­cu­pació, a hores d’ara, és veure com ens recu­pe­ra­rem. Aquesta és una opor­tu­ni­tat per fer un canvi social o ser­virà només per mirar l’eco­no­mia? Ens en sor­ti­rem o ens recu­pe­ra­rem valo­rant el medi ambi­ent?” Això és el que es pre­gunta l’actual pre­si­denta de l’ANG, Càrol Coll, que des­taca com durant aquests mesos, a causa dels diver­sos con­fi­na­ments, hi ha hagut un gran impacte humà als espais natu­rals més pro­pers. “Hem de valo­rar el que tenim més a prop per no explo­tar-ho exces­si­va­ment els caps de set­mana”, diu Coll, que, no obs­tant, no oblida altres aspec­tes per què l’enti­tat també tre­ba­lla, com és el comerç local i el mal­ba­ra­ta­ment ali­men­tari. “Cal tro­bar l’encaix entre solvència ali­mentària, energètica i medi­am­bi­en­tal”, con­clou Coll.

LES FRASES

L’entitat ha canviat per a bé. Ara és més combativa en defensa de la natura. Al principi, potser era massa academicista
Lluís Polo
soci número 1 i primer president de l’aNG
Una de les grans potencialitats dels ‘natus’ és haver passat per tantes etapes. Primer, la natura, després, el territori
Càrol Coll
presidenta actual

Campanya de captació de socis aquest 2021

U.C

Bàsicament amb socis de Girona ciutat i poblacions del voltant, l’ANG té ara 302 socis i encara el 2021 amb la fita d’aconseguir el mig miler de socis. Per això, acaba d’iniciar una campanya de captació de socis voluntaris que garantiria el manteniment de l’activitat de defensa del territori i d’educació ambiental amb certa normalitat els pròxims anys i amb independència de la necessitat de finançament públic, explica l’entitat.

Com en la majoria d’entitats ambientals, la reducció del finançament públic –“cada cop més enfocat a projectes concrets o basat en fórmules de repartiment desigual que afavoreixen el més ràpid a presentar-se i no el projecte de major qualitat”– ha obligat a reinventar-se i a incrementar les fonts de finançament propi. Casals per a infants, vendes per la diada de Sant Jordi, quines de Nadal, barraques i altres activitats anuals s’han convertit en imprescindibles per a les entitats sense ànim de lucre. Enguany, però, la presència de la Covid ha fet que moltes d’aquestes activitats no s’hagin pogut desenvolupar el 2020, el que ha suposat una pèrdua important d’ingressos.  

Per això, expliquen que qualsevol aportació serà de gran utilitat, des de la quota reduïda, de 17 €, a la protectora, de 110 € anuals. Però, a més de finançament, els natus esperen acollir noves persones voluntàries que puguin donar suport en tasques, activitats i projectes de tot tipus. “Donar suport a una entitat com els natus no només contribueix a defensar i millorar el nostre entorn natural i lluitar contra el canvi climàtic, sinó que ajuda a mantenir llocs de treball de qualitat i multitud d’activitats lúdiques, formatives i educatives que l’entitat desenvolupa a Girona”, sosté l’entitat en un comunicat que va fer públic fa uns dies anunciant l’inici de la campanya de captació.

Impulsora

A l’embrió de moltes altres entitats ecologistes

La plataforma SOS Costa Brava, la plataforma Resposta al Midcat i Mou-te en bici són només alguns exemples d’entitats gironines que, els darrers anys, han nascut després que associacions més consolidades, com ara els natus i Iaeden, detectessin la necessitat de concentrar esforços en determinat aspecte i promoguessin l’aparició de noves plataformes i entitats a què també se n’han adherit d’altres de vinculades també al territori. Segons explica Coll, l’ANG actua en tot el territori gironí a excepció d’allà on ja hi ha una altra entitat semblant que fa la mateixa tasca, com pot ser el cas de l’Iaeden a l’Alt Empordà i de Limnos al Pla de l’Estany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.