Infraestructures

Bescanó, a punt per rebre els 400.000 volts de la MAT

La cons­trucció de la subes­tació de la MAT a Bes­canó ja està en el tram final. Red Eléctrica tre­ba­lla amb la hipòtesi que les obres s'aca­ba­ran al desem­bre, uns mesos més tard del que era ini­ci­al­ment pre­vist. Un cop hagi entrat en fun­ci­o­na­ment, es rea­lit­zarà la con­nexió amb la línia de la MAT del tram Sent­me­nat-Vic-Bes­canó. Aquesta línia per­metrà el sub­mi­nis­tra­ment a Girona de 400.000 volts, i serà la base per desen­vo­lu­par altres ins­tal·laci­ons des­ti­na­des a l'ali­men­tació del tren d'alta velo­ci­tat. Segons fonts de Red Eléctrica, l'arri­bada a Bes­canó millo­rarà els sub­mi­nis­tra­ment de l'àrea de Girona i la Costa Brava sud i cen­tre. La com­pa­nyia con­si­dera que sense la línia de 400 kV la demar­cació “no dis­posa dels matei­xos estàndards de qua­li­tat que la resta” de l'Estat. La subes­tació que s'enlles­teix a Bes­canó ocupa uns 34.000 metres qua­drats en un ter­reny d'unes 5 hectàrees. Està situ­ada a 500 metres del nucli de Vilanna, i a uns 200 metres de la car­re­tera N-141, entre Bes­canó i Anglès. El pro­jecte de la línia entre Sent­me­nat i Bes­canó inclou el des­man­te­lla­ment de la línia de 400 kV de Pie­rola a Vic (37 quilòmetres), la de 220 kV entre Vic i Juià (39,5 quilòmetres) i la de 110 kV que passa per les Gui­lle­ries (16,5 quilòmetres). D'aquesta manera, en aques­tes zones hi que­darà la línia de 400 kV que“sub­mi­nis­trarà l'ener­gia necessària per res­pon­dre a una demanda en aug­ment cons­tant”.

El soter­ra­ment

Men­tres­tant, des del ter­ri­tori es con­ti­nua recla­mant el soter­ra­ment de la línia en el tram entre Bes­canó i Santa Llo­gaia d'Àlguema. Una dele­gació de mem­bres de l'AMMAT (Asso­ci­ació de Muni­ci­pis con­tra la MAT) va anar fa tres mesos a Madrid, on es va reu­nir amb repre­sen­tants dels minis­te­ris de Medi Ambi­ent i Indústria. Els repre­sen­tants de l'AMMAT van poder expo­sar els seus argu­ments als orga­nis­mes de l'Estat que han de fer la decla­ració d'impacte ambi­en­tal abans que es puguin ini­ciar les obres. Tant des de l'AMMAT com des del CILMA es con­si­dera que l'opció del soter­ra­ment és via­ble, i des­men­tei­xen que hi hagi raons tècni­ques que no ho per­me­tin. També con­tra­di­uen les raons econòmiques dels pro­mo­tors (Red Eléctrica, Gene­ra­li­tat i Estat) i l'argu­ment que l'impacte ambi­en­tal de la MAT aca­ba­ria sent més gran si se soterra que si es fa aèria, tal com està pre­vista. Pel pre­si­dent de l'AMMAT i alcalde de Crespià, Xavier Quer, “soter­rar la línia de cor­rent altern des de Baixàs fins a Bes­canó i el ramal de Riu­da­re­nes tin­dria el mateix cost que el soter­ra­ment con­tinu del tram entre Baixàs i Santa Llo­gaia” que ja es pre­veu que sigui soter­rat.

12.2010
estarà a punt
la subestació de la MAT de Bescanó i es farà la connexió de la línia Sentmenat-Vic-Bescanó.
34.000
metres quadrats
ocuparà el parc de 400.000 volts, en una àrea de 5 hectàrees, que és la superfície aproximada que engloba la subestació de la MAT de Bescanó.
500
metres
hi ha des de la subestació fins al nucli urbà més pròxim, que és Vilanna. També és a 2 quilòmetres de Bonmatí i a 2,6 quilòmetres de Bescanó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.