Medi ambient

MEDI AMBIENT

Redueixen els macròfits del riu Ebre amb una crescuda controlada

Endesa va desembassar ahir les centrals de Mequinensa, Riba-roja d'Ebre i Flix amb finalitats ambientals

L'Idece reclama més aportacions d'aigua

La com­pa­nyia Endesa va rea­lit­zar durant la jor­nada d'ahir un desem­bas­sa­ment con­tro­lat de les cen­trals de Mequi­nensa, Riba-roja d'Ebre i Flix amb fina­li­tats ambi­en­tals. És una mesura que s'adopta dues vega­des a l'any, una a la pri­ma­vera i l'altra a la tar­dor, d'acord amb la Con­fe­de­ració Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), i durant la qual es va incre­men­tant el cabal habi­tual, un incre­ment que ahir va arri­bar fins els 1.450 metres cúbics per segon a Flix, al mig­dia, men­tre que a la nit el cabal de l'Ebre tor­nava a ser infe­rior als 200 metres cúbics per segon.

La força de l'aigua va arros­se­gar part dels macròfits que s'acu­mu­len aquesta tem­po­rada al riu, sobre­tot als mar­ges flu­vi­als. “Si durant la pri­ma­vera baixés més aigua pel riu s'evi­ta­ria la pro­li­fe­ració dels macròfits”, ha expli­cat el direc­tor de l'Ins­ti­tut per al Desen­vo­lu­pa­ment de les Comar­ques de l'Ebre (Idece), Jordi Borràs, que rei­vin­dica la neces­si­tat de dur a terme més desem­bas­sa­ments con­tro­lats. El cabal mitjà de l'Ebre la dar­rera set­mana ha estat de 235 metres cúbics per segon, segons les dades de la CHE. “Hem tin­gut una pri­ma­vera amb un cabal molt escàs, unes tem­pe­ra­tu­res ele­va­des i si a això li sumem que l'aigua de l'Ebre és cada vegada més clara tenim tots els ele­ments neces­sa­ris perquè els macròfits crei­xen”, ha asse­nya­lat Borràs.

Amb tot, el direc­tor de l'Idece sosté que la via nave­ga­ble ha estat en con­di­ci­ons òpti­mes des que es va ini­ciar la tem­po­rada de nave­gació el pas­sat mes d'abril. “El pro­blema són les algues que s'acu­mu­len a la vora del riu, en punts com Tor­tosa, Beni­fa­llet o Mira­vet”, ha mani­fes­tat Borràs. En aquest sen­tit, l'empresa que s'encar­rega de la nave­ga­bi­li­tat (Ser­vi­del) ha adqui­rit dues embar­ca­ci­ons peti­tes per poder-se acos­tar més a les façanes flu­vi­als i segar els macròfits. Fa poc més d'una set­mana va nete­jar la façana flu­vial de Tor­tosa i ahir nete­java l'entorn de Móra d'Ebre. “Els macròfits crei­xen molt ràpid, així que en pocs dies caldrà tor­nar a segar la zona de Tor­tosa”, ha dit.

LA XIFRA

1.450
metres cúbics per segon
és el cabal màxim que va assolir el riu Ebre ahir al migdia a Flix

Menys mosca negra

La reducció dels macròfits també ajuda a eliminar les larves de mosca negra. Així, els tècnics del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (Code) faran entre dimecres i dijous prospeccions al riu per avaluar la densitat de larves de mosca negra. De moment, ja s'han fet dos tractaments amb el producte biològic BTI per combatre la mosca negra i és possible que la setmana que ve es faci el tercer tractament de la temporada. “Enguany hi ha menys mosca negra adulta i l'eficàcia del tractament contra les larves sempre és del 90%”, ha dit el director del Code, Raül Escosa. De tota manera, el tècnic del Code insisteix en la necessitat de dur a terme més crescudes controlades del riu per combatre la plaga. Escosa ha assenyalat que la buidada és massa curta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.