Medi ambient

L'aigua és un 52% més cara a Barcelona que a Lleida

Un estudi de l'Agència de l'Aigua mostra les grans diferències de preus per demarcacions

La factura a les comarques de Girona i Lleida és inferior a la mitjana

Els ciu­ta­dans de les comar­ques de Bar­ce­lona paguen, de mit­jana, un 51,73% més per la fac­tura de l'aigua que els ciu­ta­dans de la demar­cació de Lleida. Les diferències no són tan gros­ses en les comar­ques de Girona i Tar­ra­gona però en tots dos casos el preu és infe­rior a la mit­jana de Cata­lu­nya, segons dades del gener d'enguany reco­lli­des en l'informe de l'Obser­va­tori del Preu de l'Aigua, de l'Agència Cata­lana de l'Aigua (ACA), empresa pública de la Gene­ra­li­tat.

Cada mes, cada família cata­lana paga de mit­jana 19,51 euros per la fac­tura de l'aigua, que inclou el preu del sub­mi­nis­tra­ment, el cànon de l'aigua, el ser­vei de cla­ve­gue­ram i l'IVA. A les comar­ques de Bar­ce­lona, la fac­tura de l'aigua com­porta una des­pesa mit­jana men­sual de 20,59 euros; a la demar­cació de Tar­ra­gona, la mit­jana men­sual és de 17,53 euros; a les comar­ques de Girona, és de 16,37, i a les de Lleida, de 13,57 euros.

L'estudi de l'ACA deta­lla que, de mit­jana, en una llar cata­lana en què es con­su­mei­xen 12 metres cúbics d'aigua al mes, la fac­tura per cada metre cúbic d'aigua (1.000 litres) és d'1,62 euros (sub­mi­nis­tra­ment, cànon, cla­ve­gue­ram i IVA). A la ciu­tat de Bar­ce­lona, per a aquests qua­tre con­cep­tes, el preu uni­tari és de 1,849 euros.

Diferències extre­mes

En les dades de l'ACA actu­a­lit­za­des al gener d'aquest any no s'hi mos­tren els preus de la resta de muni­ci­pis, però si fem ser­vir les dades del 2009 del mateix Obser­va­tori del Preu de l'Aigua, es pot com­pro­var que en alguns muni­ci­pis de Cata­lu­nya es paga 10 vega­des més pel preu de l'aigua que en d'altres. En els casos extrems, els veïns de Cama­rasa (Noguera) paguen de mit­jana 0,26 euros per metre cúbic d'aigua (sub­mi­nis­tra­ment i cànon, sense IVA) i els d'Ascó paguen 0,46 euros, en relació amb els de Bru­nyola (Selva), que en paguen 2,22, i els d'Olesa de Bones­valls (Alt Penedès), que en paguen 2,12.

L'estudi indica que la diver­si­tat de preus –cor­res­po­nent bàsica­ment al preu de sub­mi­nis­tra­ment ja que el cànon és gai­rebé igual a tot Cata­lu­nya– s'explica per fac­tors com “el cost d'ofe­rir el ser­vei que sovint va lli­gat a les pròpies carac­terísti­ques del muni­cipi, com pot ser la oro­gra­fia del ter­reny, la den­si­tat de població o la pro­xi­mi­tat amb l'ori­gen del recurs”. Les diferències també són pels sis­te­mes tari­fa­ris de les sub­mi­nis­tra­do­res i per la falta de con­trol de les enti­tats locals i de la Gene­ra­li­tat.

L'estudi no fa esment a la neces­si­tat de pro­moure la igual­tat de preus de l'aigua a tot Cata­lu­nya com passa en altres ser­veis públics com l'elec­tri­ci­tat, una pos­si­bi­li­tat que en oca­si­ons ante­ri­ors l'ACA havia defen­sat.

La factura de l'aigua s'ha apujat un 41,9% en set anys

En l'últim informe de l'Observatori del Preu de l'Aigua hi ha dos gràfics sobre l'evolució del preu de l'aigua entre els anys 2003 i 2010 prenent com a model el preu que es paga en una llar que consumeix 12 metres cúbics al mes. En el primer gràfic (vegeu la reproducció adjunta, part inferior del gràfic) es mostra que durant els últims set anys el preu de la factura de l'aigua (subministrament, cànon i IVA) ha augmentat un 41,92%, des dels 1,028 euros per metre cúbic del 2003 fins als 1,459 euros del 2010. Si a aquests conceptes només s'hagués aplicat l'augment de l'IPC, l'augment hauria estat del 21,49%. En el segon gràfic s'observa que la part de la factura de l'aigua que correspon al cànon de l'aigua ha augmentat un 92% en aquest període.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.