Medi ambient

VÍCTOR LATORRE

PROMOTOR DE L'ILLA DEL FLUVIÀ

“Els ecologistes han d'estar encantats”

“Amb els amarratges només puc obtenir uns diners residuals, no podré fer res més si el poble de Sant Pere Pescador no s'ho fa seu”

“Això que hi vull fer no deixa de ser un càmping”

Víctor Latorre és un empresari navarrès resident a Catalunya des de fa vuit anys. Va comprar uns terrenys i posteriorment els van desclassificar. Des de llavors busca compensacions. Disposa d'una llicència per amarratges i ara es descobreix un projecte fins ara desconegut al darrere. En parla obertament.
Que pretén, amb el seu projecte, que crea tanta suspicàcia.
Els ecologistes haurien d'estar encantats que tingui aquesta llicència per amarrar de manera controlada, al costat de les desembocadura. En el parc natural no hi vull urbanitzar res. No hi ha previst ni un centímetre cúbic de formigó.
Què hi ha darrere els amarratges?
Vull fer tapar la vorera vella de formigó de color terrós, perquè s'integri al medi. Aquesta vorera s'eixamplaria perquè serà un zona de trànsit de vianants. Als següents quatre metres hi aniria un camí de terra. Terra, i més terra. I a partir d'allà, herba i plantes autòctones.
De moment, no hi veig formigó.
No, és clar! Vull plantar uns mil arbres. No és un número qualsevol sinó que correspon a una densitat adequada, amb una gran varietat d'espècies autòctones.
Un empresari que va invertir comprant terrenys i el que vol és recuperar-los. Com s'ho farà?
Amb els amarratges només puc obtenir uns diners residuals. Jo necessito una indemnització. Em van proposar uns terrenys entre Cerdanyola i Sant Cugat del Vallès, que a mi ja em semblaven bé, però llavors hi va haver eleccions i [Felip]Puig va quedar fora del govern. Li va passar els trastos a Joaquim Nadal, una persona molt amable que va dir-me que la solució de Puig no era viable i va assegurar-me que buscaria un sòl per compensar-me el sòl que m'havien desclassificat. Va trobar uns terrenys rústics descatalogats i que espero que em puguin fer una transacció i si no, continuaré el camí en els tribunals.
Creu que en un parc natural hi pot haver allotjaments turístics?
Separant la part de club de platja i l'aula de naturalesa, les edificacions complementàries de la base nàutica és un pla especial que es pot tramitar sense canviar cap normativa vigent. És a dir, s'hi volen fer activitats de tipus esportiu, recreatiu i de formació i això, al sòl rústic, s'admet. Lògicament, necessita la voluntat política. Per això, no cal canviar cap de les lleis que ara són vigents.
Els allotjaments turístics...
Les unitats d'allotjament turístic són actuacions que es poden fer en sòl rústic si vol l'Ajuntament i la Generalitat. Per això dic que cal un canvi de normativa del pla director del sistema costaner. Ara, però, no ho puc fer aquí perquè el pla director del sistema costaner va declarar aquests terrenys “costaner C-1” i, per tant, no s'hi poden fer càmpings. I això que hi vull fer no deixa de ser un càmping. El Bulli Foundation xoca amb el mateix l'article de la llei, que s'hauria de canviar per fer les unitats d'allotjaments, i que tinc entès que la Generalitat vol canviar.
Quins han estat els seus interlocutors en la Generalitat?
El secretari de Mobilitat, el director general d'Urbanisme i el director de Costes. També m'he assegut amb l'alcalde. Perquè això també és un tema d'Ajuntament. L'Ajuntament hauria de canviar el pla general. No hi podré fer res si Sant Pere no s'ho fa seu. Els veïns ho han d'interioritzar i veure si els interessa per la seva economia. No menciono el del Parc Naturalesa en el web perquè només és una idea.
Doncs per què hi apareixen aquestes edificacions, en les fotos?
Perquè els renders costen diners i volia que em servissin també per presentar la meva idea de projecte. Al darrere no hi ha ni habitatges ni formigó. Sant Pere, per exemple, tindria piscines. El Pla de Sant Pere ja ho preveia com una zona d'equipaments.
Quina inversió requereix?
La inversió seria zero si directament utilitzo la base nàutica com amarratge, amb les anelles que hi ha. Així, n'hi caben uns 300 i tants, hi poso un ges de seguretat i ja està, una inversió zero, que puc fer quan vulgui.

k

L'entrevista sencera es pot llegir a www.elpuntavui.cat

Més opcions.
Puc fer un club nàutic més bonic, amb pantalans flotants, amb màxima qualitat, rehabilitant les voreres i revegetant els molls. Això em suposaria un 2 milions i mig més d'inversió. Però per això necessito una llicència del servei de costes que està en tràmit i que està aparellada a la base nàutica. Això no requeriria més d'una comunicació a l'ajuntament.
Per fer més li cal un Pla Especial.
Que no l'he volgut tramitar per no pressionar a l'ajuntament. Haig de fer una memòria socioeconòmica i sense buscar consensos no té sentit. No ho tramitaré ara per amabilitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.