Gavà restaurarà la Unió de Cooperadors pel foment de l'economia social
L'històric i cèntric edifici es transformarà en un equipament relacionat amb el cooperativisme
Un procés participatiu definirà l'ús concret que tindrà
Va néixer el 1929 com a cooperativa i, gairebé un segle més tard, recuperarà aquest esperit adaptat a l'economia social del segle XXI. L'Ajuntament de Gavà ha decidit rehabilitar l'històric edifici de la Unió de Cooperadors, situat al bell mig de la Rambla i tancat des de fa dos anys, quan la policia municipal, que hi tenia la seu, es va traslladar a un nou immoble al carrer de la Llenya. L'objectiu és crear-hi un equipament d'activitats relacionades amb el que l'Ajuntament denomina noves economies i cohesió social, i l'ús concret de l'edifici s'establirà mitjançant un procés participatiu obert a tota la ciutadania.
“Aquest és un edifici històric i singular i volem connectar amb el seu origen creant un equipament que sigui un referent de l'economia social i cooperativa i les noves formes d'emprenedoria”, va explicar l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, en la presentació del projecte.
La inversió necessària per reformar els 550 metres quadrats de la Unió dels Cooperadors és d'1,2 milions d'euros. El consistori té previst executar l'adequació durant aquest mandat. El procés participatiu per definir-ne l'ús, en canvi, serà imminent i durarà tres mesos, per la qual cosa es calcula que a l'abril s'elaborarà el document que recollirà els resultats. “La participació i l'aprenentatge col·lectiu guiaran aquest procés”, va assegurar Jon Aguirre Such, de l'oficina d'innovació urbana Paisaje Transversal, que col·labora en el procés participatiu. Segons l'alcaldessa, el model de gestió del futur equipament també s'ha de discutir, i no es descarta que es pugui cedir la gestió a una cooperativa.
LA XIFRA
LA FRASE
De cooperativa a seu de la policia
L'origen de la Unió de Cooperadors es remunta al 1929, quan un grup de treballadors de l'empresa Roca Radiadors hi va instal·lar una petita botiga de queviures de caire cooperatiu. La iniciativa va tenir èxit i l'augment de socis va fer que els cooperativistes busquessin un local més ampli, primer a la Rambla i després al carrer del Centre.
El 1934 la Unió de Cooperadors va comprar un local a la Rambla per construir-hi un edifici per a magatzem, botiga i centre d'esbarjo, dissenyat per l'arquitecte Josep Maria Sert. L'edifici es va acabar el juliol del 1936, però no es va inaugurar per l'esclat de la guerra. Com a cooperativa de consum va assumir durant la guerra el subministrament racionat de queviures. Les tropes franquistes van confiscar l'edifici i la Unió dels Cooperadors va quedar dissolta. L'edifici va albergar la seu de les seccions femenina i juvenil de la FET-JONS i l'Auxili Social. Al final del franquisme es va destinar a la Policia Municipal, fins al 2015.