Urbanisme

la crònica

Preservar l’atreviment

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Coac) va organitzar ahir amb caràcter d’urgència una taula rodona per debatre la descatalogació del garatge Forné davant la imminent proposta, feta per l’Ajuntament de Girona. El consistori està estudiant portar-ho al ple del maig. Així ho va confirmar el regidor d’Urbanisme, Joan Alcalà, que va assistir a l’acte com a oient. El debat es va centrar sobretot a preservar la singularitat de l’edifici, sigui com sigui. L’edifici de l’antiga seu del concessionari Seat al carrer Barcelona és un dels pocs exemples d’arquitectura de la postguerra del segle XX que es van acostar als corrents d’avantguarda europea i es van concebre segons els cànons de l’arquitectura racionalista.

Anna Ramos, gerent de la Fundació Mies van der Rohe, va destacar que l’arquitectura ha estat uns dels motors econòmics i socials, i va posar com a exemple el “redescobriment” del Barri Vell de Girona o les cases de l’Onyar. “Hem d’anar amb molt de compte com erradiquem el nostre patrimoni, perquè pot tenir conseqüències; cal trobar la manera d’impulsar l’arquitectura”, va assegurar durant el seu torn en la taula rodona. “Cal preservar la memòria de tots”, va destacar. Per la seva banda, Susana Landrove, directora de la Fundació Documentació i Conservació de l’Arquitectura i l’Urbanisme del Moviment Modern, va explicar que tot i que actualment pot costar d’entendre el seu valor, el garatge Forné, com tants d’altres, són edificis que van néixer amb l’objectiu de ser capdavanters en la modernitat. “No hem de tenir por, és un edifici molt versàtil, amb una estructura amb molt valor patrimonial, que es pot transformar i posar-lo al dia”, reconeix. Al seu torn, Antoni Vilanova, president de l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, va posar sobre la taula que el garatge Forné és un referent, i que “no es pot entendre el carrer de Barcelona sense ell”. En aquest sentit, l’arquitecte Joan Falgueras, que va fer de moderador, va exaltar la figura d’aquest edifici davant la reestructuració que es farà a la zona. “La plaça Espanya serà la gran plaça del Segle XXI de Girona”, va pronosticar. Una afirmació que va acabar essent el fil conductor del tram final del debat. “L’arquitectura ha de donar solucions”, assegura Falgueras. Solucions a un urbanisme que ha emmalaltit en els darrers anys per culpa de la bombolla immobiliària. “És molt atrevit el que va fer el senyor Forné, i la ciutat no pot perjudicar la gent que aposta per la innovació”, va assegurar el regidor Joan Alcalà a mode de conclusió final.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]