Urbanisme

El govern prohibeix construir a 500 metres del litoral

La comissió d’Urbanisme aprova avui en una sessió extraordinària la moratòria que suspèn temporalment les llicències de construcció a la franja costanera entre Blanes i Portbou

La comissió d’Urbanisme de Girona té previst aprovar avui la moratòria urbanística d’un any en la franja costanera de 500 metres entre Blanes i Portbou. Amb aquesta moratòria se suspendran algunes llicències d’obres que actualment s’estan tramitant a la costa gironina i que reclamava l’entitat SOS Costa Brava. Els casos concrets que es veuran afectats per la moratòria es donaran a conèixer avui, tot i que ja està confirmat que un serà el paratge de Sa Guarda, a Cadaqués.

L’anunci de la moratòria el va fer el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat, Agustí Serra, dimarts al vespre en un acte de SOS Costa Brava a l’Ateneu Barcelonès. “Els anuncio que aquest proper dijous, és a dir, demà passat, la comissió farà una suspensió, una moratòria. Una primera moratòria de tota la franja de 500 metres del litoral entre Portbou i Blanes de tot el que són sòls que estan en sòl urbà consolidat, en sòl urbà no consolidat i sòl urbanitzable.”

Projectes afectats

La Generalitat no ha avançat quins seran els projectes afectats per la moratòria, però, de moment, la plataforma SOS Costa Brava, que actualment s’ha concentrat a lluitar contra 16 dels nombrosos projectes que es desenvolupen a la zona, calculava ahir que, com a mínim, seran set o vuit. Entre aquests projectes, la plataforma calcula que hi podria haver el de cala Morisca, a Tossa de Mar; dos projectes a Roses; un a Llançà i a Begur, i tres del terme municipal de Palafrugell: el de Cap Roig, Llafranc i Aigua Xelida.

“És difícil calcular-ho amb detall perquè en alguns casos agafa molt d’esquitllada”, afirmava ahir la portaveu de la plataforma, Marta Ball-llosera. La portaveu de la plataforma constituïda l’agost passat per 15 col·lectius ecologistes valorava positivament la moratòria, “sobretot perquè actualment tant ajuntaments com promotors estan fent passos” i la moratòria suposarà “que ningú més vagi efectuant projectes”. De totes maneres, però, va criticar que “normalment quan s’anuncia un pla director automàticament hi ha la suspensió cautelar de llicències” i que en aquest cas no havia estat així. La portaveu de la plataforma considera que la Generalitat s’ha vist obligada a actuar després que en els darrers mesos s’hagin accelerat alguns projectes a la zona, com per exemple la tala d’arbres a Begur –que ahir mateix encara continuava en marxa–, més tales d’arbres a Palafrugell, o que a Tossa de Mar l’Ajuntament faci passos per tramitar la urbanització de cala Morisca, explicava Ball-llosera.

Projectes

Entre els projectes denunciats per la plataforma SOS Costa Brava hi ha, per exemple, el cas de Cap Ras, Súper Fener i Roses 2, a Llançà, on volen construir 200 habitatges i 40 més en sòl forestal; el pla parcial de Rodors i Roca Blanca, a Pals, on volen desenvolupar un miler d’habitatges als paratges dels Jonquers, puig Pedrós, Interpals, Rodors i Pals Mar; la urbanització d’Aiguafreda, a Begur, on intenten aixecar 265 habitatges nous i tres hotels en 70 hectàrees de terreny forestal; els jardins de Cap Roig, a Palafrugell, on es preveu la construcció de 1.550 m² de sostre i quatre nous volums edificables en sòl no urbanitzable de protecció especial al Castell-Cap Roig; la pineda d’en Gori, a Palamós, on es construeixen tres edificis per fer 72 apartaments de luxe a primera línia de mar; la urbanització de la cala Morisca, a Tossa, on han recuperat el pla parcial del 1990, que preveia executar 80 parcel·les que afecten aquesta cala, i l’allargament de la C-32.

LES FRASES

Es farà una primera moratòria de tota la franja de 500 metres de litoral entre Portbou i Blanes
Agustí Serra
secretari d’hàbitat i territori
La Generalitat ha hagut de reaccionar després dels últims casos, com la tala d’arbres a Begur
Marta Ball-llosera
portaveu de la plataforma sos costa brava

El paratge de Sa Guarda

La moratòria no vol dir que se suspenguin els projectes més polèmics, sinó que s’aturen temporalment per estudiar-los. De totes maneres, els detalls de tot plegat se sabran avui després de la reunió extraordinària convocada pel govern català a Girona. Un dels projectes afectats per la moratòria és el de Sa Guarda, a Cadaqués. En aquest indret es preveu la construcció d’una nova urbanització amb més de cent cases i un hotel. L’objectiu d’Amics de la Natura és aconseguir la desclassificació de Sa Guarda i protegir la zona i el paisatge del sector. Precisament, l’associació Amics de la Natura de Cadaqués –entitat membre de SOS Costa Brava– denunciava que aquest projecte també podria incrementar la màxima cota edificada de Cadaqués 50 metres, destruir 17 quilòmetres lineals de parets i travesseres de pedra seca, vuit barraques, cap a 2.300 oliveres, una seixantena d’alzines sureres i una mina d’aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.