Girona treu a licitació l’enderroc d’una part de l’antiga Simon
Es tirarà a terra el que no sigui compatible amb el futur ús com a institut
És l’últim pas abans de cedir-ho a Educació
La junta de govern local de Girona va aprovar ahir treure a licitació l’enderroc d’algunes de les construccions que formen part de l’antiga fàbrica Simon i que no són compatibles amb el seu futur ús com a seu de l’institut Ermessenda. Aquesta obra d’enderroc –que el juliol passat, quan es va aprovar el projecte, es preveia poder iniciar a principis d’aquest any– és un dels últims passos que ha de fer el consistori abans de cedir la finca al Departament d’Educació perquè pugui fer l’obra de l’institut.
L’obra sortirà a concurs amb un import màxim de licitació de 388.068,19 euros. L’actuació consistirà, segons ha informat el consistori, a enderrocar les naus interiors i adossades del conjunt d’edificis situat al carrer Barcelona, números 142 i 144. “Es mantindran en peu les edificacions que es puguin rehabilitar, i es tiraran a terra totes aquelles que no siguin útils. També s’enderrocaran tots els elements que estan situats on està previst que hi hagi el pati de l’institut”, detallen des de l’Ajuntament. El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Lluís Martí, destaca que l’enderroc permetrà cedir els terrenys a Educació, i també que suposa “un pas més en la transformació del carrer de Barcelona, que, junt amb altres equipaments i altres obres previstes, de mica en mica anirà consolidant una nova imatge adequada a la que mereix com a entrada sud de la ciutat”.
LA XIFRA
Un projecte que acumula ja anys de retard
La Generalitat i l’Ajuntament van anunciar el desembre del 2016 que havien arribat a un acord per remodelar l’edifici de l’antiga fàbrica Simon per situar-hi la seu de l’institut Ermessenda. Llavors es va dir que les obres estarien acabades per rebre els primers grups el curs 2019/20. La cessió de l’edifici del consistori a la Generalitat es va complicar i l’aplicació del 155 ho va aturar tot. Finalment, el novembre del 2018 el ple de Girona va acordar posar a disposició d’Educació l’edifici. Des de llavors s’ha anat avançant en tràmits però fins que no s’hagin fet aquests enderrocs no es podrà fer la cessió perquè Educació hi faci després la seva obra d’adequació.
Fa temps ja que la Generalitat va admetre que la nova seu de l’Ermessenda –per a la qual el juny del 2017 va aprovar una partida de 6,8 milions– no obriria almenys fins al curs 2023/24. Mentrestant l’institut està dividit en dues seus: una a l’edifici Bisbe Cartanyà (a Montilivi) i l’altra en barracons a Can Prunell (a Palau).