Urbanisme

urbanisme

La crisi rebaixa els plans urbanístics de Ponent

A Mollerussa, un grup de propietaris reclama que unes finques residencials tornin a ser qualificades com a industrials

La Generalitat retalla el creixement planificat a Alpicat i Bellpuig

Els plans urbanístics pen­sats en el moment àlgid de la bom­bo­lla immo­biliària estan pas­sant ara per la tra­mi­tació de l'admi­nis­tració, i les pre­vi­si­ons de crei­xe­ment del moment con­tras­ten amb la situ­ació actual del mer­cat immo­bi­li­ari. Ahir, la comissió d'Urba­nisme de la Gene­ra­li­tat a les ter­res de Lleida va fer una gran tiso­rada del pla gene­ral d'Alpi­cat (Segrià). Aquest muni­cipi, situat a prop de la ciu­tat de Lleida i sotmès a forts crei­xe­ments els dar­rers anys, tenia pre­vist créixer amb 111 noves hectàrees urba­nit­za­bles, 96 hectàrees per a usos resi­den­ci­als i 15 per a equi­pa­ments. Això sig­ni­fi­cava ele­var la població amb uns 12.000 habi­tants més, quan actu­al­ment Alpi­cat en té 6.100. Es con­ver­ti­ria, doncs, en un muni­cipi de 18.000 habi­tants.

Amb aquest crei­xe­ment Alpi­cat volia unir dos nuclis aïllats, i ara Urba­nisme li reco­mana que faci enllaços via­ris sense neces­si­tar d'omplir tot el sec­tor de residències.

La Comissió d'Urba­nisme, però, ha reta­llat en unes 50 hectàrees les pre­vi­si­ons de nous crei­xe­ment d'Alpi­cat. També ho ha fet a Bell­puig (Urgell), un poble de 4.942 habi­tants que en el seu pla gene­ral pre­veu con­ver­tir en un muni­cipi d'uns 12.000 habi­tants. Igual que a Alpi­cat, la comissió d'Urba­nisme va apro­var ahir el pla amb l'obli­gació, entre d'altres con­di­ci­ons, de reta­llar la nova superfície urba­nit­za­ble. En el cas de Bell­puig, de les 50 hectàrees de nou crei­xe­ment resi­den­cial, se'n reta­llen 10 hectàrees.L'alcalde de Bell­puig, Ramon Jou­nou, ha rebut amb espor­ti­vi­tat les indi­ca­ci­ons d'Urba­nisme, s'ha feli­ci­tat pel fet que l'admi­nis­tració cata­lana hagi accep­tat en con­junt el pla gene­ral i defensa que és neces­sari per dota el poble de nous equi­pa­ments, situar Bell­puig com a capi­tal d'una sub­co­marca i com a un dels muni­ci­pis de referència dins de l'eix de crei­xe­ment Lleida-Molle­russa-Tàrrega-Cer­vera. En canvi, el pre­si­dent de la pla­ta­forma veïnal contrària al pla, Jordi Tor­res, ha lamen­tat la decisió d'Urba­nisme i anun­cia que la pla­ta­forma con­ti­nuarà tre­ba­llant per fer enrere un pla gene­ral que s'ha fet “sense tenir en compte els veïns del poble”. La pla­ta­forma con­si­dera que un pro­jecte com aquest no hau­ria de ser una ini­ci­a­tiva exclu­siva del govern i cri­tica que es mul­ti­pli­qui la població per tres i que a les noves àrees de crei­xe­ment hi pre­do­mi­nin de forma clara els pisos i no les cases.

El direc­tor gene­ral d'Urba­nisme, Pere Solà, va asse­gu­rar que les reta­lla­des no res­po­nen a la con­jun­tura econòmica, ara nega­tiva per al crei­xe­ment demogràfic, tot i reconèixer que Alpi­cat i Bell­puig han vis­cut grans crei­xe­ments els dar­rers anys i la redacció dels plans res­po­nia a aquesta situ­ació.

Dema­nen tor­nar enrere

La nova con­jun­tura està pro­vo­cant també que alguns pro­pi­e­ta­ris de ter­renys resi­den­ci­als pre­fe­rei­xin un canvi de qua­li­fi­cació davant la falta de pers­pec­ti­ves immo­biliàries. És el cas d'un grup d'uns qua­ranta pro­pi­e­ta­ris de Molle­russa. Van dema­nar a la tar­dor a l'Ajun­ta­ment que les seves fin­ques (en un sec­tor situat entre la dei­xa­lle­ria i la car­re­tera de Tor­re­grossa) tor­nin a ser qua­li­fi­ca­des com a indus­trial. Durant el boom immo­bi­li­ari van acon­se­guir que es requa­li­fi­ques­sin com a resi­den­ci­als. Ara, però, no hi ha pers­pec­ti­ves de desen­vo­lu­par-les i paguen més de deu vega­des més impost de béns immo­bles. El ple muni­ci­pal ho va rebut­jar.

LA XIFRA

18.000
habitants
preveia el pla general d'Alpicat. El poble en té ara 6.100.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.