Urbanisme

Obra d'urgència a Aitona per les esllavissades

Les pluges provoquen que roques de la serra caiguin sobre les cases

Pla per col·locar malles i ancoratges

L'Ajuntament d'Aitona (Segrià) ha d'executar un projecte d'urgència per evitar les esllavissades de la serra que hi ha “enganxada” al poble i que aquest estiu, després de fortes pluges i temporals, han provocat la caiguda de roques sobre cases del carrer Pare Palau.

Una vintena d'immobles d'aquest carrer són els més directament afectats pels riscos de despreniments i el projecte municipal preveu actuar en una àmplia zona de la serra amb la instal·lació de barreres dinàmiques de 60 metres de longitud i quatre d'altura, similars a les col·locades al Pirineu per evitar allaus. També es col·locaran 1.600 metres quadrats de malla metàl·lica per aguantar petites esllavissades i, finalment, es clavaran una desena d'ancoratges a les roques.

Les obres començaran els pròxims dies i tenen un pressupost de gairebé 60.000 euros, segons va confirmar l'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol.

Les esllavissades eren més o menys habituals després de forts temporals i des de fa anys, però sempre eren de sorra i petites pedres i mai havien provocat danys, però aquest estiu van caure roques més grans i els despreniments van ser més greus. Es van registrar algunes destrosses de menys consideració, de materials sobretot, als darreres de cases del carrer Pare Palau, les més enganxades a la serra, tot i que alguna pedra va acabar entrant a l'habitació d'un immoble.

No obstant, segons explicava Rosa Pujol, es volen evitar riscos més alts i garantir la seguretat de les famílies que viuen en aquesta zona. Per això es va assumir el projecte d'obres amb caràcter d'urgència i es va negociar amb la Diputació de Lleida perquè es fes càrrec de part del pressupost.

El projecte tècnic corrobora les alertes d'inestabilitat dels mateixos veïns i afirma que hi ha “un greu perill” i que els estrats argilosos i de gresos presenten fortes erosions en diverses zones en què la pedra argilosa s'ha desfet per la pluja i el vent i els gresos es trenquen i cauen.

LA XIFRA

2
mesos d'obres
per instal·lar malles, barreres i ancoratges i garantir la seguretat de cases i veïns d'Aitona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona