Urbanisme

L'ACA no troba fins ara cap candidat a quedar-se el poble de Sant Romà de Sau

Subhasta per dos milions d'euros una finca de 125.000 metres quadrats amb 20 cases

El poble es va crear quan es va fer el pantà de Sau

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de la Generalitat estudiarà una nova fórmula per trobar una solució per a l'antic poble de Sant Romà de Sau, al terme municipal de Vilanova de Sau, a Osona, després que hagin quedat desertes les dues subhastes que s'han fet aquesta tardor per recuperar un entorn que s'està deteriorant cada dia que passa. Es confiava en l'oferta d'un empresari búlgar que finalment no s'ha concretat. L'ACA hi té 20 cases en propietat. Es van construir als anys quaranta del segle passat per acollir, sobretot, els treballadors de l'embassament, i també veïns de l'antic poble de Sant Romà que el 1963 acabaria negat per les aigües del pantà.

Bona part dels habitatges van estar ocupats fins als volts de l'any 2000. L'acord amb els treballadors era que hi podien
viure mentre es mantingués la seva relació laboral amb l'embassament, “però quan els treballs es van fer cada vegada més automatitzats, molts ja van començar a marxar”, explica l'alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera (PSC-PM). A partir d'aquell moment, els veïns que s'hi han mantingut sabien que qualsevol dia podien ser obligats a marxar-ne, ja que fa anys que es coneix la intenció de l'ACA, formalment propietària de la major part de les cases, de desprendre's d'aquest patrimoni. Algunes famílies van intentar llogar o adquirir les cases desvinculant-se de l'acord com a antics treballadors, però la proposta no es va acceptar.

A banda dels habitatges particulars, que inclouen un sector de torres amb vistes espectaculars sobre l'embassament, Sant Romà també havia tingut escola i caserna de la Guàrdia Civil, dos edificis situats davant per davant i ara completament abandonats. A la rectoria i a l'església, que són del Bisbat de Vic, es manté, en canvi, l'activitat.

La primera subhasta convocada acabava el termini l'octubre passat i
es va resoldre sense candidats. La segona, que es va tancar a començament de desembre, també es
va quedar sense concursants. Les condicions eren les mateixes: 2.028.264 euros, impostos i despeses a part, per una finca de 125.000 metres quadrats que incloïa les 20 edificacions.

L'alcalde de Vilanova admet que, davant d'aquesta situació, no sembla el més indicat que l'ACA plantegi ara una tercera subhasta. “S'ho han d'estudiar i, potser, trobar una altra fórmula”, apunta. Per al municipi, revertir la situació de Sant Romà es podria veure també com una oportunitat “per donar feina als veïns del poble”, fos amb les obres que hi calgués fer o amb la futura activitat que s'hi implantés. “El que no pot ser és continuar així”, conclou Riera.

Efecte de la crisi russa

A l'alcalde de Vilanova de Sau li consta l'interès d'un empresari búlgar amb negocis a Rússia per invertir-hi. Treballava amb la idea d'un complex turístic i es donava per fet que participaria en la subhasta, però finalment no s'hi va presentar. “N'ha parlat directament amb l'ACA”, diu Riera. Els ha justificat que es fes enrere a última hora per la sobtada situació de crisi que travessa l'economia russa i les dificultats per obtenir finançament i concretar l'operació.

LA FRASE

S'ho han d'estudiar i, potser, trobar alguna altra fórmula
Joan Riera
alcalde de vilanova de sau


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona