Argentona farà una plaça i la biblioteca a Can Doro
Es preveu que comencin el primer trimestre de l'any que ve i que s'enllesteixin l'any 2018
Es tanca l'ús d'aquest punt del centre del poble després de molts anys
Argentona està en disposició de tancar definitivament l'ús de la zona de Can Doro, un espai d'uns 1.900 m² situat en ple centre del municipi i que ara s'utilitza d'aparcament provisional. Després de molts anys d'especulacions, polèmiques i litigis, finalment l'actual govern municipal, format per la CUP, ERC, el PSC i ICV, ha decidit ubicar a la zona la futura biblioteca municipal i fer-hi una plaça. Tot i que inicialment hi havia diverses opcions on aixecar-hi el nou equipament cultural –una de les zones que més sonava era la de Sant Sebastià–, finalment el govern local ha apostat per aquesta ubicació. “Servirà per donar-li un caràcter cèntric i per crear sinergies amb altres equipaments culturals que hi ha al seu voltant, com ara la Casa Gòtica, el casal de Puig i Cadafalch o el mateix Museu del Càntir”, va manifestar l'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo (CUP).
A grans trets, la nova biblioteca municipal ocuparà una superfície d'uns 1.650 m² dividits en dues plantes. A l'edifici, a banda del fons bibliogràfic, també s'hi instal·laran les dependències de la ràdio i l'arxiu municipal. A més, també tindrà dues sales polivalents, una amb capacitat per a 200 persones i l'altra per a 100. La construcció de l'equipament també tindrà en compte la mina d'aigua de la font de Sant Domingo, que s'integrarà a l'estructura de l'edifici.
Finalment, també es preveu que s'hi puguin encabir elements arquitectònics de l'antiga masia de Cal Guardià –com ara la portalada i les dovelles– que fa uns anys ocupava aquest espai.
L'aparcament i la plaça
La construcció de la biblioteca també inclou una aparcament subterrani a les mateixes instal·lacions. A hores d'ara, però, l'Ajuntament encara no pot confirmar si tindrà una o dues plantes. En principi està previst que a cada planta s'hi puguin encabir una quarantena de vehicles. L'Ajuntament tindrà el suport de la Diputació en la redacció del projecte i el finançament d'aquest futur equipament cultural. Es preveu que el pressupost d'aquesta inversió s'acosti als tres milions d'euros, a repartir entre les dues administracions. Està previst que les obres comencin el primer trimestre de l'any que ve i que la biblioteca pugui ser una realitat al 2018. Amb la seva entrada en funcionament, es tancarà l'actual, ubicada al carrer Gran, i el govern preveu traslladar-hi allà el casal d'avis, que ara es troba a la plaça Nova.
Paral·lelament, la zona de Can Doro s'acabarà de relligar amb una plaça que es construirà de manera simultània a la biblioteca. Aquest nou espai tindrà més de 1.000 m² de superfície i serà completament per a vianants, però encara falta decidir amb quins materials es farà. Segons el govern, de moment la gespa està descartada. “Amb aquesta actuació podem dir que Argentona tanca definitivament la carpeta de Can Doro”, va sentenciar l'alcalde.
LA XIFRA
LA FRASE
La culminació d'un procés que va començar el 2003
L'afer de Can Doro es va fer latent quan l'Ajuntament va anunciar que faria una remodelació del centre històric del poble al 2003. L'equip de govern d'aleshores, format per l'Entesa i el PSC i amb Antoni Soy com a alcalde, va negociar amb els propietaris dels edificis la venda perquè l'empresa Vertix, junt amb la societat municipal d'urbanisme, executés el projecte. El govern no es va cansar de repetir els beneficis d'una operació en la qual el municipi guanyava una plaça nova de l'Ajuntament i un centre cívic, a més d'habitatges, locals comercials i aparcaments, que feia la promotora privada. Aviat, però, es va crear la plataforma En Defensa del Centre Històric, que va aglutinar les protestes en contra d'aquest projecte. De fet, alguns dels membres més visibles de l'entitat van promoure la creació d'una formació política que es va presentar en les següents eleccions municipals –Tots per Argentona– i les va guanyar, amb el seu president, Xavier Collet, assumint la regidoria d'Urbanisme. Després que al 2009 no fructifiqués la signatura del conveni perquè Can Doro passés a ser municipal, no va ser fins a finals del 2013 quan l'aleshores alcalde, Ferran Armengol (CiU), va ser l'encarregat de signar l'acord a què es va arribar amb els responsables de l'empresa propietària, Diorama SL. La firma va acceptar cedir Can Doro a canvi d'una permuta per uns terrenys edificables per fer-hi habitatge protegit ubicats entre els carrers del Molí, Dos de Maig i ronda Llevant més una compensació econòmica de 759.785 euros.