Urbanisme

Un gran parc recuperarà la riera i les mines de Cervelló

L'Ajuntament vol convertir una zona natural de 24 hectàrees en un parc que gairebé equivaldria a la meitat del nucli urbà

Planeja també una nova zona residencial i de serveis a l'entrada del poble

Cervelló, un municipi que no arriba als 9.000 habitants i que té una àmplia superfície natural al seu terme, aspira a tenir un gran parc que gairebé equivaldrà a la meitat de la superfície del nucli urbà i amb vocació metropolitana. L'Ajuntament de Cervelló ha plantejat la creació d'un parc de 24 hectàrees entre el nucli urbà i la variant B-20 que implicarà la restauració d'espais naturals i la recuperació de mines i fonts. També es millorarà l'accés a la riera de Cervelló i s'habilitarà un conjunt de camins de muntanya. Així ho explica l'alcalde, José Ignacio Aparicio, que assenyala que Cervelló és “dels pocs municipis que no tenen un parc metropolità”. Per la zona que enllaçaria amb l'actual parc de la Timba transcorre una riera i existeixen antigues mines de ferro. “Ens agradaria recuperar els accessos naturals perquè poguéssim entrar a les mines i poguéssim accedir fàcilment a la riera”, explica Aparicio, que precisa que la idea seria construir un pont per a vianants i ciclistes que connectés el parc amb el nucli urbà i permetés salvar còmodament la riera. L'alcalde recorda que el mes de juny la riera va créixer amb les pluges fins al punt que dues dones que la volien travessar amb el cotxe van estar a punt de morir ofegades.

L'actual riera només duu aigua quan plou, però segons les dades del consistori hi ha un corrent freàtic i l'aigua podria fluir a la superfície amb les obres. “La llera de la riera es va trencar en algun moment amb les obres de la variant i es podria recuperar amb un sistema de rescloses”, assegura Aparicio.

El parc està encara en fase d'avantprojecte i l'Ajuntament no concreta quina seria la inversió necessària. “En tot cas serà gran i l'Ajuntament de Cervelló té pocs recursos, motiu pel qual volem implicar-hi l'Àrea Metropolitana de Barcelona”, assenyala Aparicio. En cas que tirés endavant, la construcció del parc es realitzaria en diferents fases.

Nova zona residencial

No és l'única transformació urbanística que està planejant l'Ajuntament de Cervelló, ja que el consistori ha signat un conveni amb la desena de propietaris del sector de la Bòbila, una àrea industrial en desús de 54.000 m². L'espai on s'aixecava una antiga fàbrica de teules a l'entrada del municipi es convertirà en una zona residencial i escolar.

Cap partit dels que conformen l'Ajuntament s'ha mostrat en contra d'una modificació que preveu la cessió de terrenys per ampliar l'escola Nova d'una a dues línies i per construir l'institut de secundària. El consistori preveu poder cedir els terrenys a la Generalitat aquest estiu, ja que augmentar els equipaments públics és, segons l'equip de govern, la prioritat del nou planejament. S'obre també la porta a la construcció de 377 pisos, 134 dels quals seran protegits, i es planeja que el nou barri tingui un parc de 4.000 m².

La voluntat del consistori és promoure també la construcció d'un petit hotel i comerços de mida reduïda. “A Cervelló tenim un hotel amb encant i en volem un altre de similar perquè estem a 20 minuts de Barcelona i tenim una zona natural increïble”, defensa Aparicio. L'alcalde assenyala que entre els atractius que el municipi pot oferir als forans destaquen una església del segle IX i un castell que, “tot i estar en mal estat, és molt interessant”. Les rutes amb bicicleta i les passejades per camins rurals completen l'oferta turística de Cervelló.

LA XIFRA

24
hectàrees
tindrà el futur parc, que s'estendrà entre la variant B-20 i el nucli urbà de Cervelló.

LA FRASE

Amb el parc volem recuperar fonts naturals i oferir a la ciutadania unes mines on es pot entrar
José Ignacio Aparicio
Alcalde de Cervelló


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona