Medi ambient

El ‘fracking' de Riudaura amenaça l'aqüífer del Fluvià

És una tècnica extractiva de gas que utilitza grans quantitats d'aigua, sorra i productes químics

Els experts creuen que les bosses del subsòl garrotxí són molt petites

Riu­daura no forma part del Parc Natu­ral de la Zona Volcànica de la Gar­rotxa, però, en relació amb aquest espai pro­te­git, hi té una importància cab­dal i també sobre l'aqüífer del riu Fluvià. És una de les tres àrees d'influència del parc. En aquest cas, d'influència hidrològica. Tot allò que afecti l'aqüífer de la riera de Riu­daura afecta aigües avall el del Fluvià a l'altura de Sant Joan les Fonts i d'Olot, i aigües avall.

Ho va recor­dar el direc­tor del Parc Natu­ral de la Gar­rotxa, Xavier Puig, quan se li va pre­gun­tar sobre els hipotètics efec­tes que es podrien deri­var de l'extracció de gas amb el mètode de frac­tura hidràulica horit­zon­tal a Riu­daura, on Teredo Oils Limi­ted ha dema­nat permís d'inves­ti­gació d'hidro­car­burs, que la Gene­ra­li­tat li ha con­ce­dit. Les altres àrees són les de con­nec­ti­vi­tat ecològica i els iti­ne­ra­ris faunístics. Puig recorda que Riu­daura està dins d'un PEIN i té espais a la Xarxa Natura.

El direc­tor del Con­sorci de Salut Pública i Medi Ambi­ent de la Gar­rotxa, Fran­cesc Cana­lias, ha asse­nya­lat que el permís per inves­ti­gar hidro­car­burs està molt reglat i ha recor­dat que Teredo Oils en té per fer pro­ves sísmi­ques i son­de­jos per saber si hi ha dis­con­tinuïtat en el subsòl. “No sabem si això es fa per fracking. En tot cas, aquesta tècnica s'aplica a més de dos quilòmetres de fondària, molt per sota dels aqüífers que estem uti­lit­zant”, ha indi­cat.

Mínimes expec­ta­ti­ves

L'engi­nyer tècnic de mines Enric Viñals, que va viure les obres de recerca de petroli del 1964 i el 1965 a Riu­daura ha afir­mat que al subsòl de Riu­daura hi ha petits jaci­ments de gas. “Pot­ser si s'inves­tiga se'n tro­ben de més grans, però les expec­ta­ti­ves són mínimes”, ha indi­cat. Viñals també mani­festa els seus dub­tes que a Riu­daura es pugui fer fracking, perquè és una tècnica que fun­ci­ona en ter­renys molt exten­sos i, a Riu­daura, el subsòl està molt trin­xat. Ell mateix explica que és una zona amb capes molt tre­na­des, ple­ga­des, api­la­des i des­plaçades. “Les pro­ves sísmi­ques dels anys sei­xanta i les del 1981, el 1983, el 1985, a Ogassa, el 1987, i a Sant Joan de les Aba­des­ses, on ara hi ha la boca nord del túnel de Collabós, ho van reve­lar. També se'n van fer al Bes­tracà, a Oix, el 1991. Hi ha un enca­val­ca­ment de capes en direcció nord-sud i Riu­daura és a tocar al front, jun­ta­ment amb Vall­fo­gona de Ripollès.

‘Fracking'

El fracking és una tècnica de per­fo­ració horit­zon­tal per extreure l'ano­me­nat shale gas o gas pis­sarra –a Riu­daura aler­ten que també es pot uti­lit­zar per estu­diar el subsòl–. S'aplica a través de pous entre els 400 i els 5.000 metres de fondària per extreure gas de les roques poc poro­ses, un gas que es dis­tri­bu­eix entre capes en forma de bom­bo­lles molt peti­tes, algu­nes de microscòpiques. La tècnica con­sis­teix a tren­car capes per reco­llir el gas. Per a la frac­tura hidràulica horit­zon­tal, calen grans quan­ti­tats d'aigua i sorra, que bar­re­ja­des amb pro­duc­tes químics, s'injec­ten a una gran pressió. El fluid resi­dual que torna a la superfície és alta­ment con­ta­mi­nant, perquè té els pro­duc­tes químics més altres pro­duc­tes que hi pot haver al subsòl, fins i tot urani.

A l'Estat espa­nyol, no s'ha apli­cat mai i, en molts països, molts de la Unió Euro­pea, és una tècnica pro­hi­bida. On té més tra­dició en l'acti­vi­tat minera, és als Estats Units, on es cal­cula que fa dècades que es fa fracking i s'han arri­bat a per­fo­rar més de 50.000 pous.

LES XIFRES

29.000
tones
d'aigua es poden arribar a utilitzar per dur a terme l'extracció per ‘fracking' en un sol pou.
6.000
viatges
de camions es comptabilitzen en una explotació gasística o petroliera per fractura horitzontal.
260
productes
químics s'han detectat en el fluid que s'injecta per fer ‘fracking', i alguns estudis encara n'han detectat més.

Sobretot hi ha gas metà liquat i altres gasos del C1 al C6

La tipologia dels gasos hidrocarburs trobats als anys seixanta a Riudaura van del C1 al C6. El més abundant era el metà, el CH4. Es trobava liquat per la pressió. És un gas inflamable i explosiu.

Dos informes sobre els greus impactes a l'entorn

La Unió Europea té dos estudis del fracking damunt la taula. L'un, encarregat per la comissió de medi ambient. L'altre, del Tyndall Center de la Universitat de Manchester. A part de constatar que no hi ha una directiva marc, alerten sobre la generació de gasos d'efecte hivernacle, el gran consum d'aigua, la gestió de les aigües residuals, l'impacte visual i sonor, el paisatgístic i, sobretot, la utilització de substàncies perilloses, entre altres efectes.

Des de la dècada dels seixanta, buscant petroli i gas

Ciepsa i Cepesa van fer prospeccions de petroli a Riudaura entre el 1963 i el 1967. En concret, al pla dels Alocs, on van trobar algunes bosses petites de gas, i al Bover. Van foradar fins a 1.400 metres de profunditat, on van trobar el gas, i van continuar fins als 2.500. Ho van deixar perquè no trobaven petroli. Ho van provar en altres indrets del Pirineu gironí i també a Oix i Sant Privat d'en Bas (la Vall d'en Bas), també sense resultats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.