Medi ambient

Noves galetes a Brunyola per la fira de l'avellana

El poble, epicentre de la producció a Girona, obre la mostra demà i diumenge

La fira de l'ave­llana de Bru­nyola arriba a la vin­tena edició amb dos dies –demà i diu­menge– d'actes i tas­tets per als visi­tants. Un dels col·labo­ra­dors de la fira, la pas­tis­se­ria Noguera, de Vilobí d'Onyar, ha pre­pa­rat unes gale­tes noves amb ave­llana de Bru­nyola per als visi­tants. “Són noves, per a l'ocasió”, asse­nyala el pas­tis­ser Toni Noguera. El far­cit de les noves gale­tes és de pra­liné d'ave­llana amb xoco­lata i l'aca­bat, de xoco­lata blanca, explica el pas­tis­ser.

Bru­nyola és l'epi­cen­tre de la pro­ducció d'ave­llana a les comar­ques giro­ni­nes. De les 1.400 hectàrees d'ave­llana a la demar­cació, la mei­tat són al muni­cipi de Bru­nyola i un 40%, als muni­ci­pis veïns (Anglès, Amer i Santa Coloma). Només fora de la Selva hi ha una plan­tació a Esta­nyol –poble de Bes­canó–, però el 90% és a la Selva. La pro­ducció anual oscil·la entre 1.000 i 1.500 tones.

L'alcal­dessa de Bru­nyola, Anna Maria Mas­cort (CiU), i el vice­pre­si­dent de la Dipu­tació de Girona, Xavier Soy, van recor­dar els orígens de la fira, que va arren­car l'antic alcalde bru­nyo­lenc Joan Mas­cort i Rafart. Soy va des­ta­car l'empenta de Bru­nyola de “gene­rar acti­vi­tat que doni a conèixer el poble”. Soy, que és l'alcalde de Bes­canó, va dir que l'àrea de Bru­nyola, Vilobí, Esta­nyol i Bes­canó pro­du­eix “ave­llana de qua­li­tat”.

El direc­tor ter­ri­to­rial d'Agri­cul­tura, Rama­de­ria, Pesca, Ali­men­tació i Medi Natu­ral, Vicenç Esta­nyol, va des­ta­car que la fira vin­culi el pro­ducte amb la gas­tro­no­mia mit­jançant el pregó L'excel·lència ali­mentària a la Selva: el Domus Sent Soví, de l'alcalde d'Hos­tal­ric, Josep A. Frias.

Macedònia esclo­ve­lla

El grup Macedònia ha fet un vídeo pro­mo­ci­o­nal de la fira. Una de les com­po­nents (Irene Car­re­ras) és d'Anglès i una altra (Paula Noguer), de Vilobí. En el vídeo, les can­tants ani­men a “esclo­ve­llar i men­jar ave­lla­nes”. També eren ahir a l'acte de pre­sen­tació el pre­si­dent del Con­sell de la Selva, Sal­va­dor Balliu, i el direc­tor d'ins­ti­tu­ci­ons de La Caixa a Girona, Car­les Jua­nola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.