El Roure i L'Harmonia, edificis emblemàtics de Pont de Molins
L'Ajuntament recupera edificis històrics del municipi i alhora es dota de nous espais
La seu de la societat Nova Harmonia es reobrirà a final d'any
El repte de Pont de Molins és el de molts pobles que històricament s'han desenvolupat amb una funció que els venia marcada per la geografia: en aquest cas el poble ha estat durant segles un pas obligatori per franquejar la Muga sobre l'eix entre la frontera i Figueres. Les noves infraestructures han fet desaparèixer aquesta funció: ja fa anys que l'N-II no passa pel centre històric del poble; la futura variant de la carretera l'allunyarà encara més, i els viatgers del TAV i de l'AP-7 ja no s'hi paren. Per l'alcalde, Josep Fuentes, i pel regidor de Cultura, Esteve Llorens, el repte és aconseguir que els visitants vinguin ara a Pont de Molins pels seus atractius.
Santa Maria del Roure
En aquest sentit, l'exposició de la col·lecció Cabañó tornarà a atribuir una funció a l'antic edifici de la cooperativa Ricardell, però també s'estan recuperant altres espais emblemàtics del municipi. Després de quatre anys d'obres, la rehabilitació del prioritat gòtic de Santa Maria del Roure ha dotat el municipi d'un espai modern que ja s'utilitza per a concerts i manifestacions culturals; alhora, el terra de vidre de l'escenari i les investigacions en curs (amb la intervenció de la Diputació, que hi està actuant des de fa quatre anys), destapen una part de la història d'aquest territori. El finançament s'ha aconseguit a través de la Diputació (en fases successives d'uns 25.000 euros anuals), i l'Ajuntament hi ha aportat un 10% del pressupost.
Al centre del poble, un altre espai, el local de l'antiga societat Nova Harmonia –que anys enrere havia estat la seu de l'Ajuntament–, també ha estat renovat. A la planta baixa s'hi ha habilitat una sala d'exposicions. El primer pis s'equiparà per a reunions d'entitats, conferències o cursos, amb una biblioteca, i despatxos per impulsar iniciatives de
coworking: mòduls equipats amb serveis, ordinadors i accés a internet on joves emprenedors podran iniciar una activitat compartint aquesta infraestructura. Les obres han costat uns 320.000 euros. Un 8% d'aquest pressupost ha anat a càrrec de l'Ajuntament i la resta s'ha aconseguit amb el finançament del pla únic d'obres i serveis (PUOSC). Josep Borràs, regidor d'Urbanisme i Esteve Llorens confien que s'hi podran començar a programar activitats d'aquí a finals d'any.
Una zona industrial de 50 hectàrees
Paral·lelament a la recuperació del patrimoni arquitectural, l'Ajuntament de Pont de Molins està preparant el pla parcial de la zona industrial. Afectarà un àmbit de 50 hectàrees que es destinaran a activitat econòmica en uns terrenys entre l'antiga N-II i l'AP-7. En concret, s'hi podrà instal·lar activitat logística, industrial i comercial. L'àrea tindrà una superfície amb un potencial màxim de 250.000 metres quadrats. El sector d'una banda podrà donar creixement a les instal·lacions de l'empresa Calsina Carré i oferirà parcel·les de menys dimensions per a usos industrials i comercial nou. Un concepte de polígon discontinu permetrà disposar d'entre 40.000 i 50.000 m² al costat de l'ajuntament per aixecar futurs equipaments del municipi.