Infraestructures

No hi ha termini per tapar l'esvoranc de Figueres

La quantitat d'aigua i un remolí dins la riera subterrània són la causa més probable de l'esvoranc de la Rambla

Els tècnics asseguren que la resta del passeig i els edificis veïns no perillen

L'excepcional quantitat d'aigua que va caure dissabte a la nit a Figueres és la “causa major” de l'esvoranc de 40 m² que tenim a la Rambla, diu Marta Felip. L'alcaldessa de Figueres va fer ahir un primer balanç tècnic de la situació a Figueres recalcant que l'estructura de la riera subterrània havia estat revisada pels tècnics de l'empresa municipal Fisersa fa només tres setmanes. D'altra banda, les últimes obres de reforç en aquest mateix punt daten del 2010. Amb aquestes dades i recalcant que la matinada de dissabte van caure a Figueres 240 l/m², l'alcaldessa va voler deixar clar que no es pot atribuir el que ha passat a una falta de manteniment: els tècnics apunten com a possible origen dels danys la base del monument a Monturiol que ocupa una part de la riera subterrània: en aquest punt, a causa de la quantitat d'aigua que baixava, es podria haver produït que remolí que va erosionar la paret lateral dreta, fet que va provocar l'esfondrament d'una paret de la volta de la riera i de la llosa de la Rambla.

Edificis segurs

Els tècnics que ahir van baixar a inspeccionar l'esvoranc consideren que –tot i que part de la calçada avui penja sobre el buit– ni la resta de la Rambla ni els edificis adjacents estan en perill. En aquest sentit, l'Ajuntament mantindrà el mercat de Nadal previst a la part alta de la Rambla. En canvi, no hi ha cap termini encara per saber quan es podrà tapar el forat ni restablir el trànsit de cotxes en aquest pas. En els pròxims dies es faran els estudis i el projecte de reparació, que es preveu complex. Felip tampoc va donar cap avaluació econòmica, però va confirmar que s'ha demanat la declaració de zona catastròfica i que s'avaluarà, amb les administracions estatal i catalana, si es pot aplicar en aquest cas. “El cost econòmic serà important; necessitarem les ajudes possibles, del govern i la Diputació, i allà on no arribin aquestes ajudes, ho haurà d'assumir l'Ajuntament”, va dir l'alcaldessa.

Parc, cementiri i estadi

A banda de l'espectacularitat de l'esfondrament de la Rambla, i del tancament de dues escoles (vegeu la peça), la llevantada també ha afectat altres equipaments: al cementeri es va acumular aigua fins a l'altura dels segons nínxols, i les esllavissades de terra i roques han malmès l'estadi Albert Gurt i el parc Bosc; diversos espais, com ara centres cívics i de formació, han sofert inundacions. També hi ha danys particulars a baixos i garatges inundats en diversos punts de la ciutat, pels quals l'Ajuntament ha posat en servei un punt d'informació.

LES XIFRES

240
litres/m²
és la quantitat d'aigua que va caure durant la nit i la matinada de dissabte a diumenge a Figueres.
40
m² fa
l'esvoranc que ha quedat obert a la Rambla per l'esfondrament de part de l'estructura que cobreix la riera.

Prop de 1.500 alumnes es van quedar sense classes

Un total de 1.499 alumnes de quatre centres educatius de l'Alt Empordà es van quedar sense poder anar a classe ahir pels efectes dels aiguats a les instal·lacions. Es tracta de l'escola Anicet de Pagès (amb 269 alumnes) i l'institut de secundària Olivar Gran (amb 640), de Figueres; l'escola Gonçal Comelles, d'Avinyonet de Puigventós (amb 142 nens), i el col·legi Les Mèlies, de Vilafant (amb 448 estudiants). Els alumnes i mestres de l'escola de Vilafant van poder tornar a les aules ahir a la tarda i la resta és previst que ho facin avui, segons van indicar ahir fonts dels serveis territorials d'Ensenyament. L'excepció, però, és l'escola Anicet de Pagès, que ha estat la més afectada: l'alcaldessa de Figueres va avançar ahir que en aquest centre probablement faran falta un parell de dies abans no puguin tornar-hi els alumnes. Al llarg d'ahir hi van intervenir per treure l'aigua acumulada els bombers i els serveis de l'empresa municipal Fisersa, i al migdia els mestres i personal de l'escola feien una cadena amb galledes per acabar de treure l'aigua on ja no podien actuar les màquines.

En el cas de l'institut Olivar Gran, de Figueres, el cap d'estudis, Carles Ballart, va explicar ahir que va ser diumenge al matí que, arran de les pluges que havien caigut al llarg de la nit de dissabte a diumenge, “les mateixes que van causar l'esvoranc a la Rambla”, es van trobar que la planta baixa de l'edifici escolar havia quedat plena de fang. En aquesta planta, hi ha les aules de segon de batxillerat i diferents despatxos, i constitueix el principal accés a l'edifici. En veure que aquest espai havia quedat inutilitzat i tota la feina que s'hi havia de dur a terme, van penjar un avís al lloc web de l'institut i també al Facebook per avisar que les classes quedaven suspeses. La notícia de seguida va circular pel Whatsapp dels alumnes. Ahir, la mateixa brigada encarregada de la neteja de les instal·lacions va portar més personal de l'habitual i es va encarregar de netejar tot el fang. I, segons va indicar Ballart, les classes es reprendran avui amb normalitat.

A Avinyonet de Puigventós l'alcalde explica que es va prendre la decisió de tancar l'escola ahir al matí com a mesura de seguretat, perquè a la part més antiga del centre s'havia acumulat un pam d'aigua i es generava una situació de perill pel cablejat elèctric. Al col·legi Les Mèlies, de Vilafant, mestres i personal de neteja treballaven encara ahir al matí per netejar la gran quantitat de fang que va quedar a l'interior del centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.