Administracions

Portbou paga 1,3 milions a l'exalcalde per uns terrenys

El litigi va començar fa 30 anys per una parcel·la que es va classificar com a zona verda, parcs i jardins i que s'hauria hagut d'expropiar

L'Ajuntament ho pagarà amb un préstec a vuit anys

Després de 30 anys de litigi, sentències i recursos dels tribunals, no hi ha hagut escapatòria: l'Ajuntament de Portbou ha fet efectiu aquesta setmana passada el pagament d'1,3 milions d'euros a Paco Martínez, exalcalde (i exjugador del Barça), com a indemnització per unes 1.000 hectàrees de terreny. Per fer front al pagament d'una quantitat que és semblant al pressupost del municipi, l'Ajuntament ha hagut de recórrer a un préstec bonificat per l'Estat, un préstec amb dos anys de carència i a retornar en vuit anys amb un interès de l'1%.

Han passat cinc alcaldes diferents pel municipi (amb etiquetes d'independents, convergents o del PSC), des que es va iniciar el cas, però li ha tocat a Josep Lluís Salas, l'alcalde actual (CiU). “S'ha provat tot, aquests últims anys m'he reunit amb totes les administracions possibles; hi havia una sentència per acatar, i si no pagàvem ara potser jo seria a la presó (com a màxim responsable de l'Ajuntament), si no és que me n'hagués salvat per l'edat. Les coses es van fer malament i no hi havia alternativa”, diu l'alcalde.

Salas lamenta aquest desenllaç que hipoteca per vuit anys més un municipi amb pocs recursos i ja prou endeutat.

Mirar el futur

Amb tot, l'alcalde vol creure que la situació es pot revertir. Aquests terrenys, a 80 m de la platja, ara són de l'Ajuntament, que ja està estudiant si els pot donar un ús urbanístic que reverteixi al poble. No hi haurà gaires inversions en els pròxims anys a Portbou, però l'Ajuntament disposa d'uns 340.000 euros (d'unes obres del PUOSC a les quals es va renunciar), que es dedicaran a amortitzar quatre préstecs pendents. Aquest gener es reforça l'activitat ferroviària al poble amb trànsit de contenidors frigorífics. I, a més, Salas té constància que hi ha compradors interessats per l'antic i prestigiós Hotel Portbou, avui abandonat. “Portbou va ser una joia als seixanta, ha quedat antiquat, però ara sembla que torna a estar un xic de moda”, afirma l'alcalde.

Golejada d'un exjugador del Barça

El cas arrenca el 1986, quan uns terrenys propietat de Paco Martínez es van classificar com a sòl urbà dins el sistema de parcs i jardins. Els terrenys s'haurien hagut d'expropiar. Des del 2003, Martínez, l'exjugador del Barça, ho reclama. Entremig va ser alcalde dos mandats, primer pel PSC i després per CiU. Els tribunals li han donat la raó i han establert l'expropiació en 1,3 milions. Tots els recursos de l'Ajuntament han estat desestimats. Des de la sentència del Tribunal Suprem del 2013 no hi ha escapatòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia