Pla estratègic per protegir l'Albereda de Santes Creus de la pressió dels visitants
La Diputació elabora un pla de gestió per fer compatible la preservació amb 17.000 usuaris
Mantenir-lo com a porta del monestir i el Gaià n'és el repte
Des de l'any 2009, la Diputació de Tarragona ha desplegat diverses actuacions per mitigar l'impacte que generen les 17.000 visites anuals que rep l'Albereda de Santes Creus. Aquestes tasques les han centrat, principalment, en la restauració de la llera del Gaià i l'espai fluvial proper. Ara, l'ens provincial ha decidit fer un pas més en la feina per aturar la degradació que provoca l'ús intensiu d'aquest espai del municipi d'Aiguamúrcia i ha aprovat els eixos del primer programa de gestió de l'Albereda de Santes Creus. Un document que defineix 7 línies estratègiques, 22 objectius i 44 mesures a desenvolupar entre els anys 2016-2022 i que han de permetre la restauració física i ecològica dels espais més degradats, principalment el riu i els boscos monacals.
L'Albereda de Santes Creus és propietat de la Diputació de Tarragona des de l'any 1957 i és considerat un espai natural, paisatgístic i històric de primer ordre a Catalunya. Per aquest motiu, les actuacions inicials del programa, desenvolupades amb el consens d'altres administracions i del mateix Ajuntament d'Aiguamúrcia, estaran destinades a “preservar aquest espai per a les generacions actuals i futures”, segons assenyala la Diputació.
El pla pretén “recuperar els valors naturals, culturals i intangibles dels boscos històrics vinculats al monestir”. Per això, les mesures passen per protegir els hàbitats de ribera, garantir la integritat de la fauna i la flora, reordenar les infraestructures i, de manera rellevant, ordenar l'ús públic perquè sigui compatible amb la conservació de la zona. Això implicarà redefinir l'oferta d'ús públic mantenint-lo com un “actiu cultural i turístic indissoluble del monestir”, i porta d'entrada a l'espai d'interès natural del riu Gaià.