Comunicació

Les altres batalles

Les teles locals estrenaran la vigília de la Diada amb un especial des de Cardona una sèrie documental sobre l'empremta de la guerra de Successió al territori

El Punt Avui Televisió també oferirà aquest projecte de La Xarxa d'interès nacional

El setge de Barcelona (1713-1714) és un dels episodis més coneguts de la guerra de Successió; ha esdevingut el principal símbol de la resistència catalana contra l'exèrcit borbònic i segons destacava ahir el comissari de la commemoració del Tricentenari, Miquel Calçada, “Barcelona eclipsa el que va significar la guerra al territori, que va ser crua i dura”. El cert és que des del 1705 el conflicte bèl·lic va tenir molts més escenaris a Catalunya. Amb l'objectiu de recollir els fets històrics més destacats arreu del país, La Xarxa, que agrupa les principals televisions locals, ha impulsat una sèrie documental que s'estrenarà el 10 de setembre a les nou del vespre, en el marc d'un programa especial des del castell de Cardona. La sèrie es podrà veure cada dissabte a les deu de la nit a més d'una trentena de canals locals. El Punt Avui Televisió també l'emetrà. Un cop vistos per televisió, els capítols es podran recuperar a internet: www.laxarxa.com/1714.

1714, la guerra a comarques és un producció dirigida per El 9 TV, Vallès Oriental Televisió (VOTV) i Canal Reus TV que ha tingut la participació d'una desena de televisions locals i el suport del Tricentenari. “Darrere de Barcelona hi havia un país i aquest país té memòria i té un patrimoni que en gran part encara existeix”, va destacar el conseller delegat de La Xarxa, Francesc Pena. En aquest sentit, el director de VOTV, Albert Jordana, va remarcar la voluntat de fer pedagogia sobre els altres indrets de la guerra, “com ara la plaça de Vic, la Seu Vella i Tortosa”. La sèrie documental vol ser un viatge per alguns dels escenaris de la batalla. El recorregut inclou una vintena de comarques catalanes i els principals escenaris de fa 300 anys. Destaquen l'ermita de Sant Sebastià a Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona), la Seu Vella de Lleida (Segrià), el castell de la Suda de Tortosa (Baix Ebre), la Universitat de Cervera (la Segarra), el campanar de Sant Antoni de Vilanova i la Geltrú (Garraf) i Casa del Terçó i Can Lleonart d'Alella (Maresme). Francesc Pena de La Xarxa va insistir en el fet que la sèrie té “una vocació local” però és d'interès nacional.

1714, la guerra a comarques mostra així com la pràctica totalitat del país va viure aquestes hostilitats. I ho fa no només trepitjant territori sinó amb el testimoni d'investigadors i historiadors locals. És un viatge des de l'origen del plet dinàstic fins al final de l'enfrontament, en què es constata la pèrdua progressiva de llibertats nacionals i l'abolició d'institucions ben arrelades, com ara els ajuntaments i les universitats, per acabar imposant un model polític autoritari i centralista. A banda de seguir l'escalada militar, la sèrie documental acosta als espectadors, a través de recreacions dramàtiques, personatges que van exercir un rol destacat en els esdeveniments, a favor de l'un o l'altre bàndol: figures com ara Bac de Roda, un militar austriacista osonenc que va ser penjat a Vic, i l'espia Marianna de Copons, que va passar informació estratègica als partidaris de Carles III.

La sèrie consta de 10 capítols de 18 minuts i cadascun se centra en una o diverses comarques on el conflicte va deixar un rastre ben visible. Els episodis estan organitzats cronològicament. El periodista Janot Caba (Sabadell, 1969) pren el rol d'un corresponsal de guerra explicant els principals esdeveniments i conversant amb els historiadors que més han aprofundit en l'estudi de la guerra de Successió des d'una òptica local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia