cultura

museus

restauració

El Museu de Lleida restaura nou obres de Guissona

El Museu Eduard Camps Cava de Guissona es beneficia, amb aquesta actuació, de la col·laboració creada a partir de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l'Aran

El Museu de Lleida està res­tau­rant al seu taller de res­tau­ració nou objec­tes que són pro­pi­e­tat del Museu de Guis­sona Edu­ard Camps Cava. L'actu­ació s'ins­criu en la política del Museu de Lleida de donar suport als museus del ter­ri­tori i als inte­grants de la Xarxa de Museus de les Ter­res de Lleida i l'Aran, de la qual el Museu de Guis­sona forma part des del mes de juny pas­sat.

En aquesta pri­mera actu­ació, s'hi han esco­llit nou objec­tes de diver­ses carac­terísti­ques, i que neces­si­ta­ven una reha­bi­li­tació. Un d'ells és una talla de fusta poli­cro­mada que repre­senta a Sant Joan Bap­tista. Data dels segles XVII-XVIII i for­mava part d'un cal­vari del qual fal­ten la resta de figu­res.

El taller de res­tau­ració del Museu de Lleida també està tre­ba­llant en una talla de fusta amb res­tes de poli­cro­mia dau­rada, repre­sen­tant una mare de Déu amb el nen Jesús, pro­vi­nent també del Museu de Guis­sona. Està datada dels segles XVII-XVIII. També for­men part del grup d'obres en res­tau­ració a Lleida un sant d'orde monàstic, també tallat en fusta amb res­tes de poli­cro­mia, del XVII, tres capi­tells de fusta amb res­tes de poli­cro­mia, dels segles XVII-XVIII, i dues por­tes d'armari amb les repre­sen­ta­ci­ons de Sant Cosme i Sant Damià, que con­for­men dues tau­les de fusta poli­cro­mada a l'oli amb un marc de fusta i els experts les daten del segle XVIII.

Final­ment, també és en res­tau­ració una cadira de tipus cas­tellà, de fusta i pell fixada amb claus de cabota, datada entre finals del segle XIX i ini­cis del XX. Va ser del doc­tor Edu­ard Camps i Cava, a qui està dedi­cat el museu.

Els nou objec­tes van ingres­sar al taller de res­tau­ració del Museu de Lleida el mes d'abril pas­sat. Segons han expli­cat des del Museu de Lleida, les res­tau­ra­ci­ons es fan “com­pli­ca­des” i encara hi hau­ria feina per a sis mesos més. Els tre­balls s'estan rea­lit­zant sota la direcció de la con­ser­va­dora i res­tau­ra­dora Imma Bové, d'acord amb les direc­trius i els cri­te­ris esta­blerts pel per­so­nal tècnic del museu.

LA XIFRA

5.800
euros
és el cost de la restauració de les 9 peces que el Museu de Guissona ha portat al taller del Museu de Lleida.

El barroc oblidat

L'Ajuntament de Guissona ha invertit 5.800 euros en la restauració d'aquestes nou peces. El seu alcalde, Xavier Casoliva, va reconèixer ahir en declaracions recollides per l'agència ACN que es tracta de patrimoni barroc “oblidat” del segle XVII, perquè històricament s'ha potenciat sempre el romànic.

Casoliva va afirmar que, a partir d'ara, cada any es continuaran restaurant peces de l'arxiu. Així mateix, ha destacat la cadira del doctor Eduard Camps i Cava, perquè té un sentit especial per a Guissona: ell va ser el primer que va fer troballes romanes a Guissona i per aquesta raó el Museu de Guissona porta el seu nom.

La Xarxa de Museus de Lleida i Aran agrupa onze museus de les terres de Ponent i del Pirineu, i es va constituir el 18 de maig passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.