cultura

Patrimoni

Un port geoestratègic

El port de Tàrraco estava ben situat perquè permetia connectar les rutes marítimes amb l'interior de la península

Tarragona ja formava, al segle I aC, una zona portuària amb El Mèdol, Salou o la Pineda

El port de Tàrraco era sem­blant a l'actual? Aquesta és una de les pre­gun­tes que ens podem fer si com­pa­rem el paper que tenia l'antic port romà, entre els segles I aC i II dC a la Medi­terrània, amb les fun­ci­ons que té el port de Tar­ra­gona al segle XXI. Pre­ci­sa­ment arran del semi­nari inter­na­ci­o­nal La recerca arqueològica al port romà de Tàrraco, cele­brat el 8 de febrer a l'Ins­ti­tut Català d'Arque­o­lo­gia Clàssica (ICAC), es van pre­sen­tar els resul­tats de la fondària i els límits del port. D'entrada, el llit o rada portuària del port de Tàrraco tin­dria una pro­fun­di­tat d'entre 9 i 11 metres i l'espai d'anco­ratge ocu­pa­ria una superfície d'entre 15 i 17 hectàrees. L'inves­ti­ga­dor de l'ICAC Josep Maria Macias explica que, amb el pas del segles, la rada portuària es va anar encon­gint -espe­ci­al­ment al segle XIX-, a causa del fort crei­xe­ment urbanístic que va absor­bir el port: “Pot­ser hi ha 200 metres de distància entre el port romà i l'actual”.

Per extensió, “el port de Tàrraco es pot com­pa­rar amb ports d'escala regi­o­nal com el port de Lep­tis Magna (Líbia), però no amb grans ports com Porto, -el port de Roma-, o Ale­xan­dria”, segons el pro­fes­sor Simon Keay (Uni­ver­si­tat de Sout­hamp­ton) i coor­di­na­dor del pro­jecte euro­peu Pro­tus­li­men. Macias el defi­neix com un port “de cate­go­ria mit­jana però pragmàtic”, ja que l'acti­vi­tat que gene­rava Tàrraco era impor­tant i l'estruc­tura comer­cial marítima era molt més com­plexa. De fet, el port romà tenia capa­ci­tat per rebre vai­xells amb 200 o 300 tones de càrrega. I tot això succeïa en una època de màxima acti­vi­tat comer­cial marítima: “Va ser el veri­ta­ble mer­cat comú euro­peu de l'anti­gui­tat, més gran que l'actual”, asse­nyala Macias.

Una zona portuària

El port de la Tàrraco romana “és un port molt ben situat geo­es­tratègica­ment”, des­taca Macias, ja que per­me­tia l'accés al Camp de Tar­ra­gona i, a par­tir de Pica­moi­xons i la Riba, es podia acce­dir a la Conca de Bar­berà i a l'inte­rior de Cata­lu­nya i, des d'allí, al cen­tre de la Meseta de la península. A més, l'inves­ti­ga­dor de l'ICAC remarca que el port romà “no s'ha d'enten­dre com un sol port”, sinó com un port del Medi­ter­rani que dóna ser­vei a una gran àrea i està en un con­text d'altres ports del lito­ral tar­ra­co­nense, com els molls del Mèdol o de Salou. Macias recorda que en aque­lla època arri­ba­ven que­viu­res, mate­ri­als de deco­ració arqui­tectònica fets de mar­bre pro­ce­dents d'Itàlia o objec­tes de luxe que podien uti­lit­zar anco­rat­ges o petits molls de fusta sen­zills situ­ats més a prop de les zones pro­duc­to­res. El tràfic d'àmfo­res a Cam­brils, de pedra al Mèdol o de que­viu­res i vinya a la Pineda o Salou serien pràcti­ques freqüents en aquesta zona portuària.

La inves­ti­gació s'ha fet gràcies a una doble meto­do­lo­gia duta a terme a la Part Baixa de Tar­ra­gona, el novem­bre del 2015, amb pros­pec­ci­ons geofísiques i per­fo­ra­ci­ons per lle­gir la seqüència sedi­men­tològica del port. Josep M. Macias diu que cal con­ti­nuar inves­ti­gant i es marca, com un dels rep­tes de futur, acon­se­guir -a par­tir de la datació de car­boni 14- “poder esbri­nar el procés de sedi­men­tació del port i com aquest es va anar reduint, i com­pa­rar-lo amb els pro­ces­sos urbanístics paral·lels”.

Portuslimen
Projecte europeu a que estudia la Mediterrània com a únic sistema de ports romans: la topografia, les relacions comercials i socials.
30
ports
romans són analitzats pel projecte, entre ells, el port de Tàrraco.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.