cultura

Els racons amagats de ‘L'escanyapobres', en una ruta a l'Espluga i Poblet

Margarida Aritzeta elabora una ruta amb les localitzacions de la novel·la d'Oller

L'Espluga de Francolí i el bosc de Poblet disposaran d'una proposta literària i turística amb la ruta de L'escanyapobres, que ressegueix les localitzacions de la popular novel·la de Narcís Oller. La iniciativa és el resultat de la recerca que ha fet l'escriptora vallenca i professora de la URV, Margarida Aritzeta, amb la Societat Narcís Oller, que aquest mes de març publicarà un llibre que concreta els espais acompanyats dels corresponents textos.

La proposta s'incorpora al mapa de les rutes literàries de referència al país, situa l'Espluga i el bosc de Poblet entre els punts d'interès de la literatura i l'ensenyament, i amplia l'oferta turística de la Ruta del Cister. El recorregut es farà per primer cop, en fase de test, el 24 de març amb estudiants de la URV i professors de diverses universitats. Després, amb el títol Un crim impune, els dies 25 i 26 de març hi seran convidats els assistents al festival El Vi Fa Sang, de novel·la criminal en català, amb guiatge de Josep M. Vallès i Aritzeta.

El recorregut es pot fer en poques hores si es limita a l'itinerari urbà o en un dia o un cap de setmana si es fa completa. Es pot fer a peu, amb vehicle tot terreny o bicicleta, pot donar lloc a activitats familiars i turístiques, però també didàctiques, ja que és d'interès tant per a l'ensenyament secundari com per a la universitat. Així, amb la ruta de L'escanyapobres es pot fer un viatge per la història del segle XIX amb l'arribada del ferrocarril, èpoques finals del castell de l'Espluga, la desamortització del monestir de Poblet i de l'orde de l'Hospital, les fases de l'explotació de la mina Atrevida... I també pels conreus a les granges de Poblet o els miradors de la Pena i els Frares Encantats.

Per primer cop es localitzen els espais de l'obra

L'escanyapobres, publicada el 1884, és un clàssic de la literatura catalana i un dels llibres més reeditats, si bé fins ara no se sabia on passava l'acció. La recent localització dels seus referents reals assenyala l'Espluga de Francolí i el bosc de Poblet. La ruta ja forma part de les tasques de la Xarxa d'Innovació Educativa Geografies Literàries 3.0 i d'un programa de formació per a professorat de secundària ofert per l'ICE i el departament de filologia catalana de la URV, que s'ha programat per aquesta primavera. Cal tenir en compte que una part del recorregut s'endinsa en finques particulars, per la qual cosa cal assessorar-se i tenir els permisos adequats abans d'emprendre'l.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona