L'UJI aprofundeix a la postguerra civil amb el Congrés Exili i Cultura
La Universitat Jaume I de Castelló inaugura demà el Congrés Exili i Cultura, que té com a objectiu «recordar la dura situació que molts personatges del món de la cultura van haver de viure i aprendre'n », segons ha expressat la institució en un comunicat. El congrés, que tindrà lloc de l'1 al 4 de desembre, s'emmarca en el projecte Setanta anys després que busca aprofundir en l'estudi de la cultura de l'època posterior a la guerra de 1936-1939 amb activitats a Espanya, França i Mèxic.
Les jornades s'obriran l'1 de desembre a la sala d'actes de la Fundació Universitat Empresa de l'UJI amb la conferència del professor de la Universitat de València Vicente Sánchez Biosca sobre la memòria audiovisual de l'exili. Durant la primera jornada el periodista Fernando Bellón parlarà de la figura de l'artista exiliat Josep Renau, mentre que el professor de l'UJI, Hugo Doménech, impartirà la conferència «Una instantània de la diàspora republicana: d'Agustí Centelles a Robert Capa”.
El dia 2 de desembre, en l'Hotel Voramar de Benicàssim, els assistents al congrés tindran l'oportunitat de conéixer la importància que va tindre Benicàssim com a hospital de les brigades internacionals i repassaran la situació d'escriptors del País Valencià a l'exili. Les ponències previstes per als dies 3 i 4 de desembre, en l'edifici de la FUE-UJI i en la Fundació Max Aub de Sogorb, respectivament, giraran entorn dels sentiments, les situacions i les sensacions que els exiliats tenien i compartien lluny de la seua pàtria.
El congrés també tindrà dues exposicions i un concert com a activitats complementàries. La mostra Castelló sota les bombes, en què ha col·laborat el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, es pot veure en el vestíbul de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de l'UJI. L'exposició El paper de la diferència, s'exhibeix en la llibreria Babel.