Cultura popular

Festes i tradicions

Santes renovades

La festa major de Mataró apuja el pressupost un 17% però manté el compromís d'ajustar la despesa i no disparar-ne el cost

Raül Roncero firma el nou cartell, que mostra la multiplicitat d'icones que manté la celebració

La festa Major comptarà amb 49 propostes musicals en viu

Les Santes, la festa major de Mataró, engeguen aquest any una nova etapa renovada. El pressupost inicial de la celebració s'apuja un 17% després de molts anys sense tocar-lo, però amb el compromís d'ajustar la despesa tant com es pugui per no disparar-ne el cost real, com ha passat en edicions passades. Sense tocar res que afecti el desenvolupament d'una festa que no dubta a dir que és de les millors del país, el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez (CiU), va defensar ahir la necessitat de reduir costos, però també d'augmentar els ingressos que es puguin generar. Si l'estalvi es buscarà intentant racionalitzar les infraestructures, especialment en el nombre i disposició d'escenaris, els guanys es podrien trobar en el patrocini d'alguns actes concrets. Una via que Fernàndez considera que no s'ha explotat prou i que de cara al futur s'hauria de fomentar més.

A banda del programa de Les Santes 2017, que manté una certa continuïtat volguda, ahir es va desvelar un altre secret de la festa que serveix per començar a escalfar l'ambient: el cartell de la celebració. Una peça festiva formada per diversos elements que signa el jove artista mataroní Raül Roncero. Es tracta d'una col·lecció d'icones que van des de les més evidents, com ara les figures i comparses del seguici, fins a d'altres més singulars com, per exemple, la postal de gegants, el fanalet de Requisits, la xíndria de la ballada de sardanes, el got del cremat i el colom blanc de la sortida de les relíquies de la basílica de Santa Maria acabat l'ofici.

Roncero va explicar que inicialment la tria d'objectes havia de ser més reduïda, però que de mica en mica en va anar afegint més, fins que al final en van sortir 63. “Ara es tracta que la gent se'l faci seu”, va afegir-hi l'artista, que també destaca que el fons rosat que ha escollit per al cartell també té vinculació amb la festa, ja que és el color de la Juliana, la beguda de Requisits de festa major. Pel que fa al fotògraf que resseguirà Les Santes d'aquest estiu per exposar-ne el resultat l'any que ve, la persona escollida és Anna Aluart, una fotoperiodista que promet un “treball molt personal i amb segell propi”.

Un dels plats forts de les Santes, que tindran el tret de sortida el 19 de juliol i s'allargaran fins al dia 29, serà la programació musical. El regidor de Cultura va destacar que durant els 11 dies de celebració s'hi podrà escoltar 49 propostes diferents i per a tots els gustos. Si el concert de pagament serà protagonitzat per La Raíz, un dels grups puntals de l'escena mestissa de l'Estat, que tocaran al parc Central, també passaran per la ciutat uns altres grups que destaquen per un directe ple de força, com ara Oques Grasses, Zoo i els Ai, Ai, Ai.

La botiga i l'exposició, a la fàbrica de Can Marfà

En el marc de la festa major, el Teatre Monumental acollirà una de les comèdies de l'any: Homes. Un musical de que firmen Sergi Belbel i Carol López amb cançons originals de Marc Parroc i protagonitzada per cinc actrius: Anna Barrachina, Agnès Busquets, Mireia Portas, Alba Florejachs i Glòria Sirvent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia