Patrimoni

patrimoni arquitectònic

Les Avellanes reproduirà en 3D els sepulcres dels comtes d’Urgell

Les tombes es troben des del 1906 exposades al museu The Cloisters de Nova York

El monestir commemora el retorn de les despulles ara fa mig segle

El monestir de les Avellanes, situat al terme d’Os de Balaguer (la Noguera), projectarà en tecnologia 3D els quatre sepulcres gòtics dels comtes d’Urgell que actualment s’exhibeixen al museu The Cloisters, que pertany al Museu Metropolità d’Art de Nova York.

S’ha demanat el retorn de les peces originals diverses vegades des que van ser venudes, el 1906, però el museu nord-americà s’hi ha negat sempre. Per això, s’ha optat per mostrar els sepulcres a través d’un mapatge, una tecnologia que ha tingut molt d’èxit, per exemple, en la reproducció de les pintures murals romàniques de Sant Climent de Taüll. Més endavant no es descarta fer-ne una reproducció en pedra.

En tot cas, són actuacions que es podran fer gràcies a la col·laboració amb The Cloisters, que farà l’escanejat en 3D de les tombes. Una bona entesa, segons destacava el director del monestir de les Avellanes, Robert Porta, en contraposició al cas de les obres del monestir de Sixena.

Aquesta iniciativa la va explicar, ahir, Porta durant la commemoració del 50è aniversari del retorn al monestir de les restes dels nobles catalans, que es conservaven a l’església de Vilanova de la Sal (la Noguera) des de principi del segle XX després de ser extretes de les tombes que van acabar a Nova York.

A l’edat mitjana, al panteó dinàstic es van enterrar diversos membres del llinatge comtal, com ara Ermengol X i el seu germà Àlvar de Cabrera. Les Avellanes era el centre espiritual del comtat. L’acte d’ahir volia reivindicar la història i donar a conèixer el patrimoni cultural del monestir i dels pobles de l’entorn.

El director del monestir de les Avellanes, Robert Porta, va explicar que ja hi ha un acord amb el museu The Cloisters perquè faci arribar a Catalunya la reproducció escanejada en 3D dels quatre sepulcres de principis del segle XIV. A partir d’aquí, el monestir habilitarà la tecnologia necessària perquè es puguin contemplar a la seva ubicació original d’aquí a un any. Porta calcula que el cost d’aquesta actuació serà d’uns 30.000 euros i ja ha començat a picar portes de diverses institucions per aconseguir el finançament.

Quasi mig segle reclamant el retorn a Ponent

La primera vegada que es va demanar al museu The Cloisters de Nova York el retorn dels sepulcres va ser el 1967 i l’última el 2010, després que el Parlament instés el govern a fer-ho. La pinacoteca, però, sempre s’hi ha negat, al·legant que els sepulcres formen part del cos expositiu central del museu i, per tant, no es poden plantejar de vendre-se’ls. La relació és cordial i s’han establert acords de col·laboració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.