cultura

pompeu fabra: doble aniversari

Valèria Gaillard

Rere les petjades del mestre

Una Ruta Pompeu Fabra ressegueix set punts de la geografia de Barcelona on va néixer el filòleg i mostra la part quotidiana i personal de la seva vida

L’itinerari passa per l’Ateneu i el carrer Moles

Qui era Pom­peu Fabra? Quins van ser els esce­na­ris en què es va desen­vo­lu­par la seva vida? On va néixer, viure i tre­ba­llar? Amb l’objec­tiu de posar color a una mera bio­gra­fia, l’Any Fabra ha impul­sat la Ruta Fabra, que recorre set esce­na­ris de Bar­ce­lona a peu. Són dues hores al llarg de les quals el visi­tant es pot fer una idea més acu­rada de l’entorn en el qual va viure el mes­tre. “La ruta és emblemàtica sobre­tot pel que fa a la seva etapa de crei­xe­ment i quan es dona a conèixer com a estudiós de la llen­gua, amb indrets com ara l’Ate­neu, la seu de l’Avenç i l’IEC, perquè la casa natal, una masia que estava al car­rer Lar­rard, a l’antiga vil·la inde­pen­dent de Gràcia, ja no exis­teix”, comenta David Paloma, orga­nit­za­dor de la ruta jun­ta­ment amb Mònica Mont­ser­rat.

El punt de par­tida és la plaça de Cata­lu­nya perquè va ser aquí, a la parròquia de Santa Maria de Jesús, que va ser bate­jat el 24 de febrer de 1868 Pom­peu Fabra, un nom (ales­ho­res Pom­peyo) que li van posar en record del fill del seu padrí, mort de diftèria). A casa seva l’ano­me­na­ven amb afecte el Peio. El camí con­ti­nua pel car­rer de les Moles, on va viure del 1883 al 1888; pri­mer, al pri­mer pis, i el 1888 al quart. “Aquí s’explica l’anècdota que va escriure una carta als seus nebots i que quan va començar amb un “a mis que­ri­dos sobri­nos” se li va fer tan estrany que va estri­par-la i va dir «per què sobri­nos? si són els meus nebots!». Va ser un moment, doncs, de presa de consciència”, explica Paloma.

A la Por­ta­fer­rissa es fa una parada on estava la seu de l’Avenç, una revista que reco­llia tota la dis­cussió al vol­tant de la llen­gua d’aque­lla època que va publi­car la pri­mera gramàtica de Fabra. No podia fal­tar el Cen­tre Excur­si­o­nista de Cata­lu­nya, un dels llocs on Fabra va donar dues con­ferències davant d’un públic nombrós. El tema? La con­ju­gació del verb català i l’altra, sobre afi­xos pro­no­mi­nals i teo­ria de l’apòstrof. L’Acadèmia de Bones Lle­tres i l’Ate­neu Bar­ce­lonès són uns altres dels cen­tres que van for­mar part de la geo­gra­fia vital de Fabra, i Josep Pla el recorda escri­vint a la bibli­o­teca les seves Con­ver­ses filològiques que publi­cava a la premsa. L’iti­ne­rari es clou a l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cata­lans, on va ser mem­bre fun­da­dor de la Secció Filològica l’any 1911 i va pre­si­dir fins a la seva mort, el 1948. “L’interès i l’objec­tiu de la ruta, que hem ame­nit­zat amb anècdo­tes (per exem­ple expli­quem que Fabra era cunyat de la famosa Ben Plan­tada), és donar a conèixer la vida d’una figura encara avui molt esti­mada, una figura que, a part de ser el seny orde­na­dor de la llen­gua des d’un punt de vista acadèmic, va ser un lingüista que va mos­trar que aque­lla reforma lingüística aca­bava con­ver­tint-se en una reforma social”, ana­litza Paloma.

A banda de la Ruta Fabra de Bar­ce­lona, que es va posar en marxa el 2015, també n’hi ha a Bada­lona, a Bil­bao i una quarta a Prada de Con­flent, on va morir. David Paloma lamenta que a Bar­ce­lona no hi ha cap placa com­me­mo­ra­tiva als indrets on va viure i tre­ba­llar. “L’Any Fabra hau­ria de ser l’ocasió jus­ta­ment per posar-les.”

L’edició dels índexs
Una altra de les novetats que veuran la llum arran de l’Any Fabra és l’edició del darrer volum de les Obres Completes, que de fet són els índexs, i que sortiran en el transcurs del 2018. “Encara no tenim clar si les presentarem com el Volum deu o simplement serà un complement de les Obres, i com farem la coberta”, comenta Jordi Mir, responsable de l’edició. Es tracta de 30.000 entrades que s’han hagut d’agrupar per conceptes i grups nominals i hi ha treballat tot un equip durant anys. Un dels problemes que ha endarrerit l’edició és de tipus tipogràfic, ja que apareixen caràcters procedents de la primera Gramática de la Lengua Catalana del 1912 que avui dia ja no són habituals. Un altra feina que s’ha estat fent i que aviat es presentarà oficialment és la digitalització dels nou volums de l’Obra Completa, que es podran consultar en un portal específic. “Han estat tretze anys de feina en què han participat molts especialistes, però ara es pot dir que tenim tota l’obra de Fabra recollida i totalment disponible per al seu estudi i difusió, i això dona molta satisfacció”, assevera Mir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.