Tàrraco Viva recordarà la filosofia de Sèneca

El festival de divulgació històrica, que tindrà lloc del 18 al 30 de maig, es dedicarà enguany a la cultura clàssica

«La cultura ens desvetlla eines de millora personal, i Tàrraco Viva vol parlar de la cultura llatina sense embuts.» Sota aquesta premissa s'ha dissenyat el programa d'activitats de la que serà la dotzena edició del festival Tàrraco Viva, que tindrà lloc del 18 al 30 de maig. Per això, una de les novetats d'enguany serà l'inici del que s'ha batejat com a Projecte Humanitas, i que consistirà a donar a conèixer tot allò que fa referència a la cultura clàssica: «En temps de crisi, la cultura ens pot ajudar a pensar i repensar la nostra situació, tant personal com social», segons va explicar ahir Magí Seritjol, coordinador del festival. Per això s'han organitzat actes de divulgació del pensament de Sèneca, de la literatura de Marcial i de la biblioteca d'Alexandria. De Sèneca, per exemple, s'ha previst una lectura de textos i una introducció a la figura d'aquest literat, polític, educador i pensador romà, autor d'aforismes com ara Sapientia, quae sola libertas est (la saviesa, que és l'única llibertat) i Labor optimos citat (el treball reclama els millors›). A més, s'editaran aforismes de Sèneca en els bitllets dels autobusos de l'EMT (Empresa Municipal de Transports) i en samarretes fetes expressament en el marc del festival.

També s'ha previst una exposició sobre els fòrums imperials de Roma i tallers, conferències i una exposició sobre la gran biblioteca d'Alexandria. De fet, com a curiositat, Magí Seritjol va explicar ahir que el primer autor antic que menciona que hi ha a Ibèria un lloc i un port amb el nom de Tarrakon (nom ibèric de Tarragona) va ser Eratòstenes de Cirene, un geògraf i astrònom del segle II aC que havia estat director de la biblioteca d'Alexandria.

Al costat dels tradicionals espectacles de lluites de gladiadors o de les exhibicions de la cavalleria, que enguany tornaran a omplir els escenaris, Tàrraco Viva 2010 inclourà moltes altres novetats. Per exemple, un espectacle de l'associació Projecte Phoenix sobre August, el primer emperador de Roma; un altre sobre el poder, l'espionatge i la traïció a la Tàrraco del segle V dC, a càrrec del grup Legio I Germanica, i una recreació històrica sobre la vida a la casa, al carrer i a la plaça del fòrum de Tàrraco, que proposa el grup Nemesis. Tots tres grups de reconstrucció històrica romana són de Tarragona. En aquest sentit, la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, va destacar ahir que són més de 400 les persones de Tarragona que participen directament organitzant activitats a Tàrraco Viva, i que s'afegeixen a les 475 que integren els grups procedents de la resta de Catalunya i d'Europa.

Crida als joves

Però amb l'objectiu que cada cop els joves s'impliquin més en aquest tipus d'espectacles, l'Ajuntament ha impulsat el projecte Certamina, una proposta innovadora que es desenvoluparà entre el setembre d'enguany i el maig del 2011 i que està adreçada als IES de la ciutat: es convida els alumnes a realitzar una activitat de reconstrucció històrica que reflecteixi algun aspecte de la vida a l'antiga Roma. El projecte guanyador podrà ser representat durant la següent edició de Tàrraco Viva.

D'altra banda, el festival Tàrraco Viva també inicia enguany una col·laboració amb el canal temàtic History Channel, que cedirà a la ciutat alguns dels seus documentals de divulgació històrica referents al món romà. Aquests films es projectaran els dies 28 i 29 de maig en dos espais a l'aire lliure: la plaça del Fòrum i la plaça del Rei. La regidora Rosa Rossell va explicar que per a properes edicions History Channel es planteja enregistrar un documental sobre Tarragona, que formaria part de la sèrie de programes Les ciutats enterrades.

I, per tal que el festival surti de la ciutat i s'estengui per l'antic Ager Tarraconensis (el territori de Tàrraco), s'ha organitzat una gira amb una tria d'alguns dels espectacles de Tàrraco Viva per les ciutats d'Altafulla, Constantí i Roda de Berà.

L'espectacle de cloenda del festival tindrà lloc el 30 de maig a l'Auditori del Camp de Mart. Serà el titulat Saturnalia. La festa dels esclaus, i anirà a càrrec del grup Thaleia.

LES XIFRES

410.000
euros.
És el pressupost de l'organització del festival. 300.000 els aporta l'Ajuntament (50.000 menys que l'any passat) i la resta són aportacions externes.
42.857
visites
a la pàgina web de Tàrraco Viva en el darrer any.
40.528
localitats.
Són les que s'oferiran en les activitats amb aforament controlat.
400
tarragonins
participaran directament organitzant actes en l'edició de Tàrraco Viva 2010.
143
activitats
es proposen per aquesta edició. És un 36,19% més que l'any passat.
26
espais
de la ciutat seran escenari d'algun dels actes de Tàrraco Viva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa