entre amics

Vázquez parla de «by Vázquez»

Manolito Vázquez participa com a ajudant de direcció a la pel·lícula sobre el seu pare

No s'ha de con­fon­dre, com ho va fer fa poc l'edició digi­tal d'un diari bar­ce­loní, l'escrip­tor Manuel Vázquez Mon­talbán (Bar­ce­lona, 1939 – Bangkok, 2003) amb el dibui­xant de còmics Manuel Vázquez, de sig­na­tura by Vázquez (Madrid, 1930 – Bar­ce­lona, 1995), cre­a­dor de per­so­nat­ges com Ana­cleto, agente secreto i les ger­ma­nes Gilda. També cal evi­tar la con­fusió d'aquests dos grans cre­a­dors ja tras­pas­sats amb un altre homònim: Mano­lito Vázquez (Bar­ce­lona, 1976), fill del gran mes­tre de l'humor infan­til i adult.

Mano­lito, com sem­pre l'hem cri­dat, té més de trenta anys, però segueix sent el mano­lito. I ho accepta amb orgull. Mano­lito Váquez és rea­lit­za­dor de curt­me­trat­ges i vide­o­clips (el seu pri­mer curt­me­tratge, Col­ga­dos, va ser selec­ci­o­nat pel fes­ti­val de cinema inde­pen­dent de Nova York). I la seva aspi­ració es dedi­car-se al cinema. De fet, ja hi remena les cire­res en aquest món. Acaba de fer d'aju­dant de direcció a la pel·lícula d'Óscar Aibar sobre el seu pare. El film, que podria estre­nar-se a l'octu­bre, té com a pro­ta­go­nista San­ti­ago Segura. Una tria que li sem­bla molt bona. «Tor­rente té molt del meu pare.»

Jo que vaig trac­tar by Vaz­quez ho puc con­fir­mar. Recordo una nit al bingo on vam can­tar tres bin­gos i qua­tre línies, men­tre les hos­tes­ses de l'esta­bli­ment rebien les ins­pi­ra­des flo­re­tes del dibui­xant. Vam sor­tir amb 25.000 pes­se­tes per cap. Vázquez llançava amunt els bit­llets cri­dant Somos ricos. Tot un nume­ret.

Un altra vegada jo i l'actual direc­tor del Saló del Còmic, Car­les San­ta­ma­ria, el vam acom­pa­nyar a pre­sen­tar un pro­jecte de revista infan­til de còmics a l'ONCE. Ana­ven amb entre­vista con­cer­tada i ens va aten­dre un dels exe­cu­tius de la casa. La revista, però, no va sor­tir mai.

En una altra ocasió vam tenir una engan­xada. Vaig escriure un arti­cle expli­cant anècdo­tes cone­gu­des per tot el seu cer­cle i nar­ra­des públi­ca­ment pel dibui­xant. Una d'elles, crec que va ser la que li va dol­dre, feia referència a dos dels seus fills: la Vicky i el mateix Mano­lito (la família de Vázquez té una con­fi­gu­ració una mica com­plexa). La història tenia a veure amb els cobra­dors (Vázquez va ali­men­tar amb militància la lle­genda de ser un gran morós). Quan ana­ven a cobrar una lle­tra del tele­vi­sor o dels mobles feia sor­tir els fills a fer una mica de pena, men­tre ell s'ama­gava dar­rera la porta. L'endemà d'haver publi­cat l'arti­cle, per poc no se'm menja.

La Vicky i el Mano­lito, que eren ales­ho­res (l'any 1993) uns ten­dres ado­les­cents, gai­rebé nens, em van mos­trar el seu suport, però ell va con­ti­nuar enfu­ris­mat molts dies, fent bo allò del poc sen­tit de l'humor dels humo­ris­tes. Van pas­sar algu­nes set­ma­nes i Vázquez va voler tor­nar a la concòrdia. No ho va fer amb una pipa de la pau, sinó amb un dibuix. A la redacció d'El Obser­va­dor (diari on es va estre­nar magis­tral­ment en el camp de l'acu­dit de premsa) vaig rebre un dibuix dedi­cat de les ger­ma­nes Gilda. Vam tor­nar a ser amics fins la seva mort, l'any 1995.

Mano­lito Vázquez a més del seu tre­ball en l'equip tècnic fa un cameo a la pel·lícula. Una par­ti­ci­pació curi­osa. Fa del metge que atén la mare el dia del seu part. El tocòleg és també qui deci­deix el nom de Mano­lito. Com son pare, també ha dibui­xat, però no és el mitjà que més li agrada. A més, en aquest àmbit li ha tocat patir la síndrome del «ser fill de tal». «A vega­des, és com­pli­cat ser dibui­xant si ets fill d'en Vázquez, espe­ren de tu la seva mateixa mirada. Jo tinc la meva manera de fer.» (www.​myspace.​com/​man​olit​ovaz​quez).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.