Cultura popular

Imatgeria popular

La Pàmpols vol girar full del confinament

Creen una figura d’imatgeria popular que vol simbolitzar la superació de la pandèmia i les ganes de tornar a trepitjar el carrer

Serà una de les primeres representacions d’aquest període entre nans i capgrossos

Té les orelles grans tirades endavant per la mascareta que ha portat tant de temps i un bigotet que ha crescut perquè fa massa temps que no podia lluir el somriure. Es diu Pàmpols i és una senyora gran que ara té ganes d’alegria, de retrobar-se amb els amics, amb els nens i de sortir al carrer. La Pàmpols és el nou nan que es vol obrir camí entre la imatgeria popular gironina i serà possiblement la primera figura (tret d’algun gegant o capgròs que hagi sortit amb mascareta), concebut en referència a la pandèmia. Està en el procés final de pintar-la al taller de Nuxu Perpinyà, que ha fet la figura. Una cançó de Carles Cors i una coreografia de Toni Gómez acompanyaran la Pàmpols i arribaran a les escoles perquè els nens les aprenguin.

La iniciativa sorgeix de Gr210 produccions, productora d’espectacles amb Mariona Ginès, Joan Rigat i Àlex Pujol. No ha estat un encàrrec, sinó un revulsiu al confinament que els va fer aparcar un projecte de festival d’espectacles de petit format que estaven preparant. “Que sapiguem, és un dels únics personatges que representarà aquesta pandèmia com un moment històric que tots hem viscut”, diu Mariona Ginès.Han rebut el suport de la Generalitat amb una subvenció per a la producció d’espectacles de cultura popular. L’objectiu, diu Ginès, és que la Pàmpols s’incorpori al costat d’altres històries i llegendes que formen part d’un territori, d’un país i de la nostra identitat, com ara el Tarlà o les mosques de sant Narcís. Ja han obtingut que la Fal·lera Gironina col·labori en el bateig quan nans, capsgrossos, gegants i bestiari puguin tornar a actuar.“La Pàmpols vol ser un regal a la ciutadania, per homenatjar tots els ciutadans, especialment la gent gran que ha viscut amb por i, en alguns casos, solitud, aquesta situació”, diu Ginès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona