Cinema

Albert Serra guanya dos premis Cèsar per ‘Pacifiction’

El director català aspirava a set guardons més de l’acadèmia del cinema francès, inclosos els de millor director i pel·lícula, però se li van escapar

El darrer film del banyolí ja havia anat rebent altres reconeixements a França

El cineasta banyolí Albert Serra s'ha emportat aquesta nit dos Cèsar a la 48a edició dels premis de l’Acadèmia de les Arts i Tècniques del Cinema de França. Els màxims guardons del cinema francès han reconegut Pacifiction amb les distincions al millor actor, que ha recollit Benoît Magimel, i a la millor fotografia, obra d’Artur Tort. La gala de lliurament de premis s’ha celebrat al llegendari teatre Olympia de París.

Pacifiction estava nominada a set guardons més que no ha acabat obtenint. Els més prestigiosos, a la millor pel·lícula i al millor director, se’ls ha endut Dominik Moll per La nuit du 12; el premi al millor so, que també va ser per al thriller de Moll; a la millor música, per À plein temps, d’Éric Gravel; al millor vestuari i a la millor direcció artística, tots dos per Simone, le voyage du siècle, d’Olivier Dahan; i als millors efectes especials, per Notre-dame brûle, de Jean-Jacques Annaud.

La coproducció catalana As bestas, de Rodrigo Sorogoyen, que va ser la gran triomfadora dels Premis Goya, també va pujar a l’escenari de l’Olympia per agafar el premi a la millor pel·lícula estrangera.

Pacification es va estrenar al Festival de Canes on, malgrat la bona rebuda i els rumors, no va ser premiada en el palmarès. La cinta narra la peripècia de De Roller, interpretat per Benoît Magimel, un alt representant de l’Estat francès que s’enfronta a l’amenaça de nous assajos nuclears a la illa de Tahití. Rodada a la Polinèsia Francesa, Pacifiction sorgeix de l’interès per parlar del món “d’avui en dia” però enquadrat “plàsticament en un context de fantasia visual” d’un territori d’ultramar. Serra entén l’obra com una “continuïtat natural” de la seva filmografia, malgrat que aquest cop toca aspectes “molt contemporanis”.

La darrera pel·lícula de Serra ja havia anat rebent altres reconeixements a França: el reputat premi Louis Delluc, a més de tres guardons importants dels Prix Lumières concedits per la premsa internacional (millor direcció, millor actor i millor fotografia). Pacifiction també va ser escollida com a millor pel·lícula del 2022 segons la revista francesa especialitzada en cinema Cahiers du Cinema.

“Sempre hem tingut un gran suport a França des que Honor de Cavalleria, una pel·lícula d’un desconegut sobre el Quixot rodada en català amb actors no-professionals, va ser seleccionada a la Quinzena de Realitzadors de Canes. Des d’aleshores, quasi totes les pel·lícules dirigides per en Serra s’han presentat a Canes, mentre hem anat trobant a França la complicitat de productors, programadors, crítics i espectadors”, deia a aquest mitjà, aquesta setmana, Montse Triola, sòcia d’Albert Serra a la productora Andergraun Films.

Pacifiction té una part molt important de producció francesa i una participació d’una productora alemanya i una altra de portuguesa. “Tots els productors m’han deixat fer la pel·lícula amb una llibertat total i amb el meu equip de tècnics: quasi tot ho fem entre tres o quatre amics. Accepten aquesta condició perquè tenen confiança en mi i saben que he de tenir aquesta llibertat per fer una pel·lícula de la qual estiguin orgullosos perquè, precisament, estarà feta sense cap concessió, amb un rigor extrem que fa que no sigui com la majoria de les altres”, explicava Albert Serra en una entrevista a Imma Merino a aquest diari.

La cerimònia dels Cèsar va començar poc abans de les nou de la nit i va durar més de tres hores. David Fincher va rebre el Cèsar d’Honor en reconeixement de tota la seva carrera.

Pacifiction, que va endur-se el Premi Gaudí a millor pel·lícula en llengua no catalana, no va rebre ni una sola nominació als Premis Goya de l’Acadèmia del Cinema Espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda