Art

art

Portugal exposa obres de la catedral de Barcelona que ‘viatgen’ per primer cop

El Museu Nacional d’Art Antic de Portugal exposa fins a l’estiu una important mostra de l’art gòtic català, que té una trentena d’obres de la catedral de Barcelona i del Museu Diocesà. La selecció s’ha fet expressament per al museu portuguès, situat a Lisboa. Són obres que expliquen les relacions històriques entre Catalunya i Portugal i en alguns casos és la primera vegada que surten de la capital del Principat, en un viatge per “promoure el gòtic català a escala internacional”, com destaca a l’ACN la comissària de la mostra, Helena Alonso, juntament amb Òscar Carrascosa. Una peça amb alt valor històric de l’exposició és l’espasa de Pere el Conestable de Portugal, que va ser comte de Barcelona al segle XV, i per qui la Generalitat va prendre partit en un greu conflicte dinàstic que va acabar amb guerra al país. En concret, Pere va ser un príncep portuguès que va ser rei d’Aragó i comte de Barcelona entre el 1464 i el 1466, durant la guerra civil contra Joan II d’Aragó. El seu regnat com a Pere IV només va durar dos anys, ja que va morir de tuberculosi a Granollers dos anys després de ser nomenat, però el seu llegat és notable: va ser un gran promotor de les arts.

L’espasa de Pere és l’obra més rellevant, dins d’un seguit de peces d’orfebreria i talles d’alt valor artístic i cultural. De fet, és la primera vegada que surt fora de Barcelona. La peça és de Joan de Florentí i, normalment, està exposada a la sala capitular de la catedral.

La mostra, titulada Barcelona gòtica. Obres del Museu Diocesà i la catedral de Barcelona, es va inaugurar el 20 d’abril a Lisboa i disposa de pintures de noms fonamentals del gòtic català com ara Ramon Destorrents, Jaume Huguet, Bernat Martorell, Jaume Serra i Ferrer Bassa. Projecta la qualitat artística i explica les connexions entre Barcelona i Lisboa, Portugal i Catalunya, que en termes polítics tindrien destins força diferent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda