Arts escèniques

alt empordà

El 9è Fastt porta les arts escèniques a 10 pobles petits de l’Alt Empordà

El festival s’amplia a tots els caps de setmana de juliol i tindrà lloc a Agullana, Garrigàs, Maçanet de Cabrenys, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Sant Mori, Siurana, Vilamacolum, Vilanant i Vilaür

El Fastt, el festival amb les dues T de teatre i territori, creix en dies i en escenaris, perquè aquest any tindrà lloc tots els caps de setmana de juliol i es portarà a terme en deu pobles petits o micropobles de l’Alt Empordà, dos més que el 2022: Garrigàs, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Sant Mori, Siurana, Vilamacolum, Vilanant, Vilaür i, com a noves incorporacions, Agullana i Maçanet de Cabrenys. El festival s’ha presentat aquest matí a El Foment de Girona, amb la participació de Rebecca Alabert, en nom de l’organització, i de Joan Yago, de la companyia La Calòrica, i de Cristina Arenas i Miquel Malirach, intèrprets de l’obra No cal anar a l’Havana, dues de les deu propostes programades en aquesta edició.

El Fastt va néixer el 2013 amb un format diferent i una seu única, el Mas Gironí de Garrigàs, on un grup de professionals de les arts escèniques van impulsar un petit festival absolutament autogestionat per intentar compensar la manca d’espectacles de teatre i altres arts escèniques durant l’estiu a la comarca, en un context on predominen els festivals musicals. El 2020, en plena pandèmia, el Fastt va iniciar un nou projecte, amb relleu en la direcció i obertura als micropobles, començant per Garrigàs, Palau de Santa Eulàlia i Siurana. El 2021 ja es va ampliar a sis municipis, el 2022 a vuit i ara a deu. “No descartem ampliar-lo a altres comarques més endavant”, apunten els responsables del Fastt, que està vinculat a l’Associació de Micropobles de Catalunya i ara té el suport, no només dels deu municipis, sinó també del Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, l’INAEM del Ministeri de Cultura –per poder contractar companyies de fora de Catalunya– i els fons europeus Next Generation.

El Fastt, que demà divendres posarà a la venda les entrades dels espectacles –preu únic de 12,5 euros per entrada i abonaments amb descompte per a tres o cinc espectacles– té lloc en recintes a l’aire lliure, amb un aforament mitjà de cent localitats i amb un espai amb food truck per sopar o prendre alguna cosa abans de l’espectacle, que s’obre dues hores abans de cada representació.

Teatre participatiu

Organitzat d’una manera molt compenetrada amb els veïnes i veïns dels pobles, que formen part durant l’any d’una comissió per “fer comunitat i que no sentin que el festival és una cosa aliena muntada per gent de fora”, el Fastt combina la programació professional amb la proposta Micropobles a escena, per incentivar la col·laboració ciutadana amb la participació dels veïns i veïnes en la creació d’una peça escènica, guiats per una companyia professional, que aquest any serà NUS Cooperativa. El taller per preparar l’obra tindrà lloc del 23 de maig al 27 de juny, i el resultat es podrà veure l’1 de juliol a Vilaür, coincidint amb la festa inaugural del festival, i el 8 i el 15 de juliol a Ordis i Sant Mori, respectivament, abans dels espectacles professionals que s’hi han programat. Es tracta d’un espectacle de teatre fòrum sobre les injustícies socials i les desigualtats, a partir de vivències dels participants. Per participar en aquest taller gratuït cal inscripció al web del festival.

Els deu espectacles professionals del festival, entre els quals hi ha teatre, circ, dansa, música i màgia, són aquests: El gegant del pi, de Pau Vinyals, el 7 de juliol a Agullana; Boja, de Mariona Esplugues, el 8 de juliol a Ordis; Gregaris, de Soon Circus Company, el 14 de juliol a Vilaür; La meva àvia és immortal, de Creació Kunstant, el 15 de juliol a Sant Mori; Un segundo bajo la arena, del Col·lectiu Desasosiego, el 21 de juliol a Garrigàs; la comèdia política Els ocells, de La Calòrica, tot un èxit des de la seva estrena, el 2018 a La Planeta, que es podrà veure el 22 de juliol a Palau de Santa Eulàlia; una gala màgica que reunirà el 23 de juliol a Siurana el Mag Fèlix, el Mag Karlus i la Maga Gisell, guardonada amb un Premio Nacional d’Espanya; l’espectacle No cal anar l’Havana, de Marc Artigau, que fa una revisió de la tradició de l’Havanera, el 28 de juliol a Vilanant; una nit de dansa vertical, el 29 de juliol a la façana de l’església de Maçanet de Cabrenys, amb dues propostes: Wiwbak, de la Cia. Kiko López, i Harria Herria, de la companyia basca Harrobi Dantza Bertikala, i el diumenge 30 el Fastt es clourà amb B.O.B.A.S de la Cia Jimena Cavalletti i una gran festa final.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE