Art

Art rupestre

A les entranyes de la història

Presenten un documental sobre la mostra d’art més antiga datada a Catalunya, uns gravats descoberts el 2019 a les coves de l’Espluga de Francolí

‘A cavall dels temps’ s’estrena demà en el FIC-CAT i concorrerà a diversos festivals

Tot just una setmana després de la gran riuada del Francolí de l’octubre del 2019, un equip d’arqueòlegs de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) de la URV, encapçalats per Josep M. Vergés, feia una troballa de primer ordre en una galeria remota de la cova de la Font Major, per on s’escola el riu subterrani abans de néixer a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà): un conjunt de més de 300 gravats del paleolític superior –catalogats com la mostra d’art més antiga situada a Catalunya, d’uns 15.000 anys– en l’únic santuari de l’època al país i dels pocs al Mediterrani amb símbols d’animals. La descoberta, ara en fase de museïtzació en un lloc més accessible a l’entrada –l’Ajuntament està redactant un projecte executiu per bastir una rèplica i fer-hi pivotar la visita, com a Altamira–, va captar durant la pandèmia l’atenció de la productora Mallerich Films de Paco Poch, resident a la vila veïna de Senan. “Era una aventura antropològica potent. Són civilitzacions que han anat passant per aquí i són just sota el poble”, exposa Poch, que va endegar un documental amb el repte que fos “divulgatiu i científic alhora”, i la dificultat tècnica d’enregistrar en llocs de molt difícil accés, cosa que, al final, van fer la tardor passada amb material específic i més lleuger. “Ens en vam sortir i estem contents. Va ser una experiència inoblidable”, exposen des del seu equip, d’una desena de professionals. “Veurem imatges inèdites de la cova que no havia vist mai ningú”, explica el guia Gonzalo Gil, de l’empresa local Drac Actiu, en al·lusió al primer sifó de la cova, superat gràcies a la minva del cabal d’aigua per la sequera.

Dirigit per Marcel·lí Parés i Alfons Par, el documental A cavall dels temps –en referència al gravat més emblemàtic trobat, una mena de cavall alat– es va preestrenar el 2 de juny a l’Espluga i s’estrena oficialment demà en el festival FIC-CAT de Roda de Berà. A més, ja disposa de subtítols en anglès a fi de presentar-se, els propers mesos, en festivals internacionals de natura, cultura i antropologia, abans que s’emeti, a principi d’any, per TV3, que hi ha col·laborat amb el Departament de Cultura, el Ministeri de Ciència, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca i els ajuntaments de l’Espluga i de Montblanc. L’audiovisual té el testimoni i assessorament d’experts de prestigi mundial, com ara Ramon Viñas, i també parla de jaciments propers a les muntanyes de Prades que en fan un enclavament singular a Catalunya, com ara el molí del Salt de Vimbodí i les pintures rupestres de la vall de Montblanc, declarades patrimoni de la humanitat. “Es tracta de posar en valor la troballa i seguir potenciant la cova i el riu com a valors turístics”, enfoca l’alcalde espluguí, Josep M. Vidal. Sens dubte, el documental hi ajudarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda