Cultura

Un matrimoni de professors d'institut de la Franja converteixen un blog eròtico-polític en una novel·la

"M'agrada la política, la fideuà, el sexe, llegir, i vaig votar Esquerra a autonòmiques i Convergència a generals, i votaré nul a l'Estatut, així de clar." És la primera declaració de principis de Mireia, el personatge creat per la professora de geografia i història Mir Roy i el seu marit i professor de llengua i literatura castellana Manel Riu, per al blog ara esdevingut llibre sota el títol Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos).

La novel·la es presenta aquest dimecres a dos quarts de vuit del vespre a Barcelona, en un acte a la llibreria Catalònia durant el qual se sortejaran "les calcetes del pollet" que s'han fet cèlebres en les peripècies de la Mireia. El blog que ha anat creant les seves aventures existeix des del 21 d'abril de 2006, tot i que fins fa unes setmanes no se sabia qui eren els autors. S'hi poden trobar posts amb títols tan suggerents com No m'agrada empassar-me empassar-me segons quin semen, Jo també vull un estat propi (I, II, III, IV, V i VI) o Votar Montilla és votar Montilla. Tot i que el personatge estava definit des del principi –una professora de ciències socials nascuda el 1980, independentista i que ha batejat el seus genitals amb el nom de Carlitos–, l'actualitat, especialment la política, i les reaccions dels lectors han influït en la seva evolució. Segons l'editorial de la novel·la, Cossetània, el llibre neix de "l'èxit de participació" del blog.

Els seus autors, nascuts a Benavarri, a la Franja, el 1969 (Roy) i el 1965 (Riu), reivindiquen la parla ribagorçana com a llengua pròpia. Reclamen al president de l'Aragó, el socialista catalanoparlant Marcelino Iglesias, que impulsi una llei de llengües que estableixi l'oficialitat del català a la Franja, que administrativament depèn de la Diputació General de l'Aragó. Aquestes reivindicacions es recullen en l'epíleg de la novel·la, escrit en ribagorçà a diferència del llibre i el blog, escrits en català central.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.