Cultura

Els "blaveros" d'Aragó persegueixen judicialment les entitats de defensa del català

Un membre d'Iniciativa Cultural de la Franja detingut per denunciar la relació entre grups contraris al català i l'extrema dreta

Un membre d'Iniciativa Cultural de la Franja, entitat que defensa la dignificació, estudi i foment de la llengua i la cultura catalanes a l'Aragó, va estar retingut als calabossos de la caserna de la Guàrdia Civil de Fraga el passat 6 de març durant tres hores, després de prestar declaració al jutge per una querella criminal contra l'associació esmentada presentada per la Federació d'Associacions Culturals de l'Aragó Oriental (FACAO) per injuries i calumnies.

L'origen dels fets es remunta al desembre del 2005, quan Iniciativa Cultural de la Franja va presentar un requeriment a l'organització de la Fira del Llibre de Monsó per la presència d'un estand de la FACAO on es mostraven llibres que defensaven la teoria que el català de la Franja no és més que una variant de l'aragonès per a la qual inventaven una ortografia i gramàtica a partir de l'acceptada per l'aragonès. Seguidament, Iniciativa Cultural de la Franja va publicar un article on alertaven de les relacions de la FACAO amb grups d'extrema dreta com Democracia Nacional i el Grup d'Acció Valencianista. La reacció de FACAO va ser interposar una querella criminal per injúries i calumnies contra Artur Quintana, president d'Iniciativa Cultural de la Franja i dues persones vinculades a l'entitat.

Els "blaveros" d'Aragó
Artur Quintana, que defineix la FACAO com "els blaveros d'Aragó" i sintetitza els seus objectius com els de "fer tot el que es pugui contra el català d'Aragó", ha explicat a l'AVUI.cat que després de declinar assistir a un acte de conciliació, dues de les persones implicades van ser citades a declarar davant el jutge a Fraga. Acabada la declaració, un dels implicats, N.S., "va ser tancat al calabós de la caserna de la Guàrdia Civil de Fraga, on el van intimidar". Els fets es relaten amb tot detall al blog locacaudelafacao, on N.S. explica, en primera persona, com va estar retingut durant unes tres hores.

En conversa amb l'AVUI.cat, N.S. ha revelat l'existència d'una duplicitat de querelles a Fraga i Monsó, i ha explicat que va haver de declarar a un jutge "davant del qual ens trobàvem indefensos" perquè només entenia el castellà tot i que els documents que fonamenten la querella estan escrits "en català i aragonès" i utilitzava una traducció "feta per la FACAO" que no era fidel als originals. Seguidament, segons el mateix afectat, "en acabar la declaració, uns policies es van identificar i em van dir que em portaven detingut perquè la mateixa querella estava interposada a Monsó", i un cop a la caserna de la Guàrdia Civil de Fraga va ser "pressionat" per que fes una declaració i posteriorment, retingut a un calabós.

De tot plegat, N.S. considera que "més enllà de la qüestió acadèmica" sobre la identitat de la llengua "hi ha una qüestió de legitimitat democràtica" i alerta de les "actuacions polítiques dels grups ultres, que defensen actes com les pintades als Casals Jaume I".

Artur Quintana, que està citat davant el jutge el proper dia 17 considera que tot plegat és "un càstig per ser constitucionalistes", i considera que "quan sorgeix una associació contra la FACAO ningú actua d'ofici, i quan ho fem des de la societat civil, es va en contra nostra". Des de diverses webs s'ha convocat una concentració davant el jutjat de Fraga com a mostra de suport a Artur Quintana i els altres dos encausats. N.S. conclou amb l'esperança que el cas "s'arxivi, perquè el més raonable és que el debat polític no acabi als tribunals".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.