Política

El jutge arxiva la causa contra membres d'Iniciativa Cultural de la Franja

L'entitat secessionista FACAO assegura haver rebut amenaces de "radicals pancatalanistes", extrem desmentit categòricament per ICF

La querella criminal per calúmnies i injúries que l'entitat Federació d'Associacions Culturals de l'Aragó Oriental (FACAO) va presentar contra tres membres d'Iniciativa Cultural de la Franja (ICF) ha quedat arxivada per ordre del jutge de Fraga. Els membres d'ICF encausats –un dels quals va patir una retenció als calabossos de la caserna de la Guàrdia Civil de Fraga– han rebut la decisió judicial, que ordena el sobreseïment provisional i l'arxivament de la causa, "amb molta alegria". "La il·lògica de la querella ha quedat demostrada", ha afegit un dels encausats, que considera "molt positiva" la resolució judicial.

La FACAO, entitat secessionista que manté la teoria que el català de la Franja no és tal, sinó una variant oriental de l'aragonès, va querellar-se contra membres d'ICF per la publicació d'uns articles on es vinculava la FACAO amb grups de l'extrema dreta. La mateixa entitat, màxim representant dels "blaveros d'Aragó" segons fonts d'ICF, ha sortit al pas de l'arxivament de la querella amb una altra campanya contra les entitats culturals catalanes de la Franja, que qualifica de "radicals pancatalanistes".

En aquest sentit, l'agència Efe va publicar dimecres passat un teletip en què s'informava de la interposició d'una nova querella contra quatre persones, dues membres d'ICF i dues més membres de l'Associació Cultural del Matarranya i l'Institut d'Estudis Catalans per injúries, amenaces i altres delictes. Fonts de l'entorn d'ICF desmenteixen categòricament aquest extrem. "En cap moment hi ha hagut cap mena d'amenaces", han assegurat i, per mitjà d'un comunicat, han vinculat els últims gestos de FACAO com una "campanya mediàtica" contra ells.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ester Soms i Pagespetit
Cap de l’oposició a Arbúcies (ERC)

“Cal un pla de sanejament per aturar el desgavell econòmic”

Arbúcies
REGNE UNIT

A la recerca de l’estabilitat britànica

Londres
guerra a gaza

Hamàs envia una proposta actualitzada de treva als mediadors

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Attal redobla la crida pel front republicà tot i un sondeig que priva l'RN de la majoria

BARCELONA
tribunals

Puigdemont demana l’amnistia al Suprem pel ‘cas Tsunami’

barcelona
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA
guerra a gaza

Israel mata nou membres d’una família i s’agreuja la situació amb Hezbol·là

barcelona

La Fundació Ibn Battuta denuncia Sílvia Orriols a la Fiscalia d’odi

RIPOLL
estat espanyol

En llibertat dos exconsellers andalusos eximits pel TC de la pena pels ERO

barcelona