Llibres

Quan la ‘biblio’ és un refugi

En un barri amb mancances com el de Sant Roc de Badalona, la biblioteca hi té un paper fonamental

L’equipament disposa d’un fons de flamenc consultat de manera constant per Rosalía en els seus inicis

“Hi ha usuaris que diria que els he vist cada dia en els quinze anys que fa que hi treballo!”, diu la directora

La Biblioteca de Sant Roc, a Badalona, està situada damunt d’un mercat i, entre les seves particularitats, destaca un fons documental especialitzat en l’art del flamenc que té al voltant de dos milers de documents i que, segons ha comentat ella mateixa en alguna ocasió, va ser consultat insistentment per Rosalía en els seus inicis. Impulsada en col·laboració de la Tertúlia Flamenca de Badalona, la flamencoteca és a molt pocs metres d’on va néixer El Yiyo, un bailaor del barri amb volada internacional, i molt a prop, també, del pont de l’autopista, on, fa tot just poques setmanes, Teo Vázquez dedicava un mural a la cantant Cathy Claret, remarcant així els vincles d’aquesta manifestació artística i Badalona, terra de peñas i hermandades on va créixer Miguel Poveda i on va morir Camarón.

Eva Bagán, directora de la Biblioteca de Sant Roc, ens atén a l’entrada amb els llibres que li hem demanat que ens recomanés, la major part dels quals són infantils o juvenils. “Per estar al capdavant d’una biblioteca cal tenir, sobretot, vocació de servei públic i, evidentment, t’ha d’agradar molt llegir”, indica. “És una feina totalment enriquidora, perquè, treballant-hi, d’alguna manera, satisfàs les necessitats formatives, informatives i culturals de moltíssima gent.” Explica, sobre la flamencoteca, amb llibres, revistes, enciclopèdies, discos i vídeos que abasten aquest art des dels seus orígens fins avui, que cada any una part del pressupost es dedica a ampliar-la i que aquest fons conviu amb un altre que prové de la Casa Àsia i que és de gran utilitat per als pakistanesos i xinesos que s’han instal·lat a viure al barri en els últims anys. “La funció que pot tenir una biblioteca en un barri com Sant Roc, amb moltes mancances de caire social i econòmic, és molt important”, defensa Bagán, que, en aquest sentit, destaca el pressupost que dedica al material per a l’aprenentatge de llengües. “Hem de ser un element clau per lluitar contra aquests desequilibris.”

Eva Bagán, a la Biblioteca de Sant Roc, fa poc més de quinze anys que hi treballa i assegura que, durant aquests anys, en el cas d’alguns usuaris, rarament hi ha hagut un dia que no l’hagin trepitjat. “Hi ha persones que diria que les he vist cada dia! Per a molta gent la biblioteca és també un refugi i, per això, sé que, amb la pandèmia, com que no podien gaudir-ne, hi va haver un munt de persones que van patir de valent...”

LES RECOMANACIONS

Visca Sant Jordi!
Autora: Lola Casas
Editorial: Edicions Baula
“És un recull de poesia d’una mestra de primària ja jubilada, amb unes il·lustracions precioses de Carme Queralt. Prescriure poesia, sobretot en les primeres etapes de la infància, és molt necessari.”
Frankenstein
Autora: Mary Shelley
Editorial: Biblioteca Teide
Traductors: Salvador Martí i Joan Baptista Fortuny
“És una història profunda i molt actual sobre les implicacions ètiques del poder i la creació. La vaig llegir amb 20 anys i em va encantar!”
Contes de casa
Autor: Salvador Comelles
Editorial: Barcanova
“Són relats curts per a lectors a partir dels set anys i amb elements que tots tenim a casa, com un ratolí d’ordinador, un armari o un retolador. Em semblen històries molt originals i superdivertides.”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona

L’Elèctrica Dharma, Quimi Portet i Mishima, al primer festival Intrèpid

riudellots de la selva

La Fira Modernista reviu la vida al voltant de la indústria tèxtil

TERRASSA
música, teatre i humor

Joel Díaz obre avui el festival Límbic a Santa Coloma de Gramenet

santa coloma de gramenet
LLIBRES
LLIBRES

Les setenes jornades Transversal se sumen al centenari de la mort d’Àngel Guimerà

el vendrell