Art

art

Els espanyols no visiten els museus de Barcelona

L’any passat, només van representar el 4,2% del públic que van rebre aquests centres

Als espanyols els interessen poc els museus de Barcelona. L’any passat, només van representar el 4,2% del públic que van rebre aquests equipaments, en què els visitants estrangers de nacionalitat no espanyola van ser majoria: un 65,7%. Com a dada curiosa, fins i tot els alemanys (6,5%) van superar els turistes de la península Ibèrica. Però compte que també es van imposar als catalans de fora de Barcelona (6%). Els barcelonins van ser un discret 17,8%.

Les estadístiques poden no dir res si són un cúmul de números sense sentit o poden dir molt si s’acompanyen de context, i això segon és el que fa deu anys procura fer l’Observatori de Dades Culturals de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (Icub). Avui és una eina de referència per tenir una visió rigorosa de la vida cultural. En el marc del desè aniversari, els responsables d’aquest servei, amb Montserrat Tort i Assumpta Manils al capdavant, han incorporat millores i nous continguts a la web ( barcelona.cat/dadescultura ) que difon per a tothom, estudiosos i ciutadans curiosos, els resultats de les seves anàlisis. Una de les novetats més atractives és l’enquesta als visitants dels museus, que també van iniciar el 2014 i que el 2023 van respondre prop de 50.000 persones.

D’entre les dades per sucar-hi pa, hi ha les de les procedències dels visitants. Hem arrencat aquest article amb la mitjana dels percentatges dels dinou centres on s’han fet les entrevistes, de titularitats diverses, no només municipals, i amb una absència important, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), si bé aquest 2024 hi participarà per primer cop. També estan a punt d’estrena el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el centre d’art contemporani de la Fabra i Coats.

En tot cas, i examinant equipament a equipament, hi ha diferències notables. El Museu Picasso i el CCCB són com la nit i el dia. Al primer, el visitant català representa el 8,8% i al segon, el 72,6%. L’espanyol, és un raquític 2,3% a can Picasso, el museu més concorregut de tot Barcelona (940.970 visitants).

També és enormement interessant descobrir que el 37,9% visita els museus barcelonins en parella i que el 25,4% ho fa sol. En família, un 10,9%. O que són majoria les dones: un 53,9%. Els homes només les superen en tres centres: el Museu Marítim, la seu del Museu d’Història de la plaça del Rei i el Castell de Montjuïc. Per edats, els menors de 30 anys són el 28% i els majors de 59, l’11,5%. Si anem a les dades del públic local, un 25% resideix a l’Eixample i un 4,1% a les Corts.

Això pel que fa al 2023. Si es vol, es pot comparar any per any des del 2014. I també es poden consultar dades acabades de sortir del forn, perquè arran de la pandèmia l’Observatori va començar a actualitzar-les primer setmanalment i després mensualment per anar monitoritzant la recuperació de l’activitat cultural. Aquest maig, la xifra de visitants als museus ja ha atrapat el total dels que es van registrar en tot el 2020.

Els efectes de la crisi de la covid es perceben en molts altres indicadors. Per exemple el dels ingressos de l’Icub per la venda d’entrades, patrocinis o lloguers. El 2021 van ser 5,6 milions d’euros i el 2023, 10,8 milions d’euros. L’indicador dels esdeveniments també és un bon testimoni d’on érem fa quatre anys. La Nit dels Museus del 2021, regida per estrictes restriccions, va mobilitzar 30.000 persones. Enguany s’han més que triplicat: 100.000.

Una altra novetat de la web és un informe dels festivals de música, arts escèniques, cinema, literatura i arts visuals. El 2023 se n’han analitzat 146 dels 190 que es van celebrar. Qui vulgui s’hi pot ben entretenir aquestes vacances per extreure conclusions. Llancem algunes dades com a tast. El 59% són festivals de petit format amb menys de 5.000 assistents. Més de la meitat tenen més de deu anys d’existència i un 22% superen les vint edicions (Sónar, Grec, Docs...). I alerta amb aquesta: el 45% tenen una direcció formada majoritàriament per dones, però, ara bé, en els festivals de música, i especialment els més multitudinaris, dominen els timons masculins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.