Cultura

Dos historiadors critiquen el pla de museus de Tresserras

Hi estava convidat el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, però la seva absència anunciada ha convertit un debat a la Universitat Catalana d'Estiu sobre el centenari de les excavacions a Empúries en un focus de crítiques al pla museístic de la conselleria. Entre d’altres coses, el pla preveu el desmantellament del Museu Arqueològic de Catalunya (MAC) per crear un macromuseu de ciències socials del passat, que inclouria diverses àrees d’estudi.

Al debat hi ha assistit el director del MAC, Pere Izquierdo, que ha evitat pronunciar-s’hi de manera explícita. S’ha limitat a dir que “es digui com es digui el futur museu, s’haurà de buscar la manera que l’arqueologia en surti ben parada”, i ha admès que veu “molt difícil” que el pla de museus prosperi perquè no hi ha recursos econòmics.

Però l’historiador de la UB Joan Sanmartí ha denunciat que el pla museístic que prepara el departament de Cultura “desnaturalitzarà el caràcter dels museus com a força simbòlica de la història del país”. Sanmartí ha afegit que “aquest pla pretén ara desmantellar el MAC, quan ni els falangistes van tolerar que es traslladés el patrimoni al Museo Arqueológico Nacional”.

Igual de contundent s’ha mostrat un altre historiador de la UB, Josep Guitart, que ha denunciat la “gravetat” del fet que el departament que dirigeix Joan Manuel Tresserras plantegi la supressió del MAC perquè “significa perdre una gran feina que el catalanisme polític va iniciar fa més d’un segle”.

Efectes del model de finançament
Els museus catalans es poden veure obligats a reduir el seu horari i a suprimir serveis abans que acabi l’any com a conseqüència de la retallada de pressupost acordada pel govern català per fer front al dèficit de finançament. Així ho ha assegurat Izquierdo. La situació és greu, perquè les partides retallades afecten especialment els museus, que s’han trobat amb reduccions de fins al 25% en exposicions, projectes, estudis tècnics i publicacions.

Però alguns museus ni tan sols tenen assegurada la supervivència. Pere Izquierdo ha advertit que “en els museus que habitualment van més justos, aquesta retallada és mortal, i no disposaran de recursos pràcticament ni per mantenir obert”.

En el cas del Museu Arqueològic de Catalunya, la retallada ha sigut de 350.000 euros, una sisena part del pressupost habitual. “Si tinguéssim aquests diners podríem aguantar amb prou feines fins a finals d’any, però segur que haurem de renunciar a algunes activitats, estudis i excavacions”, ha avisat el director.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.