Cultura

La meitat de les còpies dels films que es projectin a Catalunya hauran de ser en català

Cinema

La meitat de les còpies de pel·lícules que es distribuiran als cinemes de Catalunya hauran d'estar doblades al català, en cas de cinema doblat, o subtitulades, en cas de versions originals subtitulades, segons ha anunciat Joan Manuel Tresserras, Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació.

En unes declaracions a Catalunya Ràdio, Tresserras ha justificat aquesta mesura pel gran desequilibri que hi ha entre el castellà i el català al cine, i per garantir l'autèntica paritat entre les dues llengües.

"En el cas de les versions originals subtitulades –ha assenyalat el conseller–, la meitat de les còpies subtitulades hauran d'estar en català i l'altra meitat en castellà. Igualment, en el cas del cine doblat, si és cine en altres llengües i si s'ha de doblar a Catalunya, s'haurà de fer en el període d'adaptació corresponent, i el 50% en una llengua i el 50% en l'altra".

Potenciar la versió original
Les despeses del doblatge i de la subtitulació en català anirà a càrrec de les distribuïdores, tot i que el departament de Política Lingüística de la Generalitat assumirà part de les despeses que es generin. La conselleria vol potenciar la versió original subtitulada. Una de les mesures per aconseguir aquesta objectiu és, segons ha dit Tresserras, aplicar un impost sobre el doblatge, que recauria directament en el preu de les entrades per veure pel·lícules doblades.

Els diners recaptats amb aquesta taxa servirien, segons ha dit, per finançar la promoció de les versions originals subtitulades.

Aquesta mesura es preveu en la futura llei del cine de Catalunya que prepara el govern català, i que està previst que el Parlament aprovi abans de l'estiu, segons les mateixes fonts.

La normativa, que aplica un punt ja previst en la llei de normalització lingüística de l'any 1983, deixa fora d'aquesta mesura les cintes que en la versió original ja siguin en castellà o en català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor l’estatunidenc Duane Eddy, ‘el rei de la guitarra twang’

ARTS EN VIU

Terrats en Cultura concentra les activitats culturals de capvespre

BARCELONA
cinema

Meryl Streep rebrà la Palma d’Or d’Honor al Festival de Canes

Barcelona
ARTS EN VIU

El Lliure celebra ‘Thauma’, un poema escènic que desborda la creació

BARCELONA
Cultura

Mor la pianista japonesa Ingrid Fujiko Hemming

música

L’Auditori indaga en la relació de l’ésser humà amb la natura

Barcelona
Cultura

Joan Colomo i la Ludwig Band, al cartell del Festival EnCanta de Roda de Ter

Roda de Ter
música

Festival Eufònic, arts sonores i visuals, oli i clementines

Barcelona
arquitectura

Arriben les (set) Setmanes d’Arquitectura

Barcelona