Arquitectura

arquitectura

Uns ‘Parlaments d’aigua’ sostenibles representaran Catalunya a la Biennal de Venècia

Eva Franch, Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño són els autors del projecte que ha presentat avui l’Institut Ramon Llull i que es podrà veure a Venècia del 9 de maig al 23 de novembre

L’Institut Ramon Llull ha presentat avui Parlaments d’aigua: arquitectures ecosocials projectives, la proposta que representarà Catalunya a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2025. Comissariada, dissenyada i realitzada per Eva Franch i Gilabert, Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño, l’exposició Parlaments d’aigua investiga “el paper fonamental de l’aigua com a recurs vital i agent cultural, i aborda la crisi climàtica des de la perspectiva de l’arquitectura, la recerca interdisciplinària i el disseny innovador”. L'exposició de l'espai Catalonia in Venice s’inaugurarà el 9 de maig en el marc dels Eventi Collaterali de la 19a Exposició Internacional d’Arquitectura de la Biennale di Venezia, i es podrà visitar fins el 23 de novembre.

La 19a Mostra Internacional d’Arquitectura - La Biennale di Venezia està dirigida per l’arquitecte i professor italià Carlo Ratti, que ha escollit com a lema Intelligens. Natural. Artificial. Collective. El director de l’IRL, Pere Almeda, ha afirmat que “en un món que va a la deriva, Carlo Ratti ens planteja parlar d’intel·ligències i és necessari que les apliquem a la gestió de l’aigua, element imprescindible per a la viabilitat de qualsevol ecosistema”. Almeda també ha destacat que a l’edició d’enguany hi haurà una “enorme” presència de l’arquitectura catalana i balear, tant a l’exposició oficial, amb la participació de cinc estudis, com en altres pavellons. “Això demostra que la nostra arquitectura és als espais d’influència, de debat global i de creació, proposant nous llenguatges i noves solucions”. També ha recordat que l’any vinent l’arquitectura catalana i balear serà protagonista a escala internacional per la celebració del Congrés Mundial d’Arquitectura de la International Union of Architects (UIA) a Barcelona.

Eva Franch i Gilabert ha afirmat que “tota arquitectura és arquitectura de l’aigua, ja que l’aigua juga un paper essencial no només com a recurs a consumir sinó com un element estructural que articula la nostra vida”. En aquest sentit ha apuntat que “aquest projecte intenta posar l’arquitectura al costat d’una de les grans crisis contemporànies, que és la crisi hídrica, i veure com l’arquitectura té la capacitat de respondre les aspiracions col·lectives com a societat, a través d’una pràctica sovint considerada com a no essencial com és l’especulació, la imaginació”.

Quatre elements

L’equip comissarial ha explicat els quatre elements que estructuren el projecte:

Els Laboratoris de Futurs, amb més de 100 veus locals. En els darrers sis mesos, els comissaris han realitzat tallers multidisciplinaris arreu del territori català, balear i valencià en col·laboració amb diferents institucions culturals. Aquestes sessions han comptat amb la participació de científics, artistes, agricultors i activistes i posen en valor el coneixement local per imaginar estratègies innovadores que ajudin a afrontar un futur inevitablement condicionat pel canvi climàtic. Els Laboratoris de Futurs constitueixen la base del treball que s’exposarà a la Biennal d’Arquitectura 2025.

L’exposició als Docks Cantieri Cucchini, de Venècia. Aquesta instal·lació es divideix en dues àrees. La primera presenta diverses peces audiovisuals curtes que il·lustren el treball d’investigació d’aquest projecte. La segona àrea exposa una col·lecció de prototips especulatius i instal·lacions, les arquitectures projectives, sota una estructura de teixit tensada però fluïda. La instal·lació s’acompanya de cicles de boira i suports audiovisuals que contribueixen a oferir una experiència sensorial única, creant un espai poètic de diàleg i acció.

El projecte inclou una publicació que duu per títol 100 paraules per a l’aigua: un vocabulari, que recull més de 100 nous termes relacionats amb l’aigua proposats i definits per col·laboradors d’arreu del món

Finalment, l’atles Arquitectures de l’aigua, un repositori en línia, actualitzat a través d’una crida oberta, que documenta les interaccions de l’arquitectura, la cultura i l’ecologia amb l’aigua a escala local i planetària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]