Cultura

Gats a Quino i el Tricicle

El dibuixant argentí i el grup teatral obtenen el premi d’humor Gat Perich, que aquest any arriba a la 15a edició

Humor mut i dialogat, representat i dibuixat: el grup català Tricicle i el dibuixant argentí Quino han estat els guanyadors d’aquest any del premi Gat Perich, que arriba a la seva 15a edició. També s’ha concedit un Gat Perich honorífic a títol pòstum al dibuixant xilè Fernando Krahn, que va morir el mes passat a Sitges.

Creat el 1996 com a homenatge a l’humorista gràfic Jaume Perich –que havia mort un any abans–, el Premi Internacional d’Humor Gat Perich va néixer a iniciativa del dibuixant Fer –ninotaire de l’AVUI– i de la família de Perich, i el jurat el componen representants dels principals diaris, per reconèixer destacades figures de l’humor. Alguns dels guanyadors de les anteriors edicions han estat el mateix Fer –organitzador però sense vot–, Alfons Figueras, Cesc, El Roto, Gin, Miguel Gila, Forges, Antonio Mingote, Gallego & Rey, Miquel Ferreres, Toni Batllori, Pepe Rubianes, Kim, Muntañola, Marjane Satrapi, Máximo, Kap i Andreu Buenafuente.

En aquesta ocasió, el jurat –en el qual hi havia representats l’AVUI, El Punt, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia, El País, Público i ABC– ha decidit celebrar l’aniversari dels premis guardonant uns professionals que també estan d’aniversari: Tricicle acaben de celebrar 30 anys de trajectòria. El grup format per Paco Mir –que també és humorista gràfic i ha publicat a El Jueves–, Joan Gràcia i Carles Sans té en aquest moment en antena la seva última sèrie de televisió, Més dinamita, a TV3, i estan de gira amb l’espectacle Garrick, la darrera de les seves obres teatrals, influenciades per nom com Jacques Tati, Buster Keaton i Marcel Marceau.

Pel que fa a Quino, nascut el 1932, és sens dubte un dels ninotaires més prestigiosos del planeta, creador d’un personatge inoblidable: la nena Mafalda, protagonista d’una sèrie de tires de forta càrrega ideològica i filosòfica que es van publicar entre el 1964 i el 1973, i que no han deixat de reeditar-se constantment. Il·lustrador refinat i humorista subtil, Quino també ha publicat acudits en diaris i revistes de tot el món, recopilats en nombrosos volums.

També sud-americà –tot i que residia a Sitges des de feia dècades– era Fernando Krahn, nascut a Santiago de Xile el 1935. Krahn era conegut sobretot per les seves historietes mudes al Magazine de La Vanguardia, però també havia fet dibuixos animats.

El premi a aquests gegants del gag s’entregarà en un acte que tindrà lloc a Barcelona el proper dia 17 d’abril.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona