Cultura

Els humoristes reclamen més llibertat en el lliurament del premi Gat Perich

Mesos després del segrest per ordre judicial de la revista El jueves, el cofundador del Premi Internacional d'humor gràfic Gat Perich, el dibuixant José Antonio Fernández, Fer, ha declarat aquest dissabte que l'humor gràfic ho té actualment "fotut" perquè "acudits que es feien als anys 70 o 80" ara els consideren que són "políticament incorrectes". Ho ha dit en l'entrega de guardons, que enguany han recaigut en la dibuixant iraniana Marjane Satrapi, per la seva obra Persépolis, mentre que l'humorista Máximo Sanjuan, s'ha endut el Gat Perich honorífic, per la seva trajectòria en la publicació de vinyetes a diferents diaris d'arreu de l'Estat espanyol.

Máximo s'ha mostrat emocionat amb aquest reconeixement. "Els premis sempre són ben rebuts, millor que els càstigs", ha ironitzat. Ha valorat haver-se endut el guardó que recorda al seu "amic, mestre i col·lega meravellós" Jaume Perich. En aquest sentit, Fer ha dit que els acudits que feien Ivà o el mateix Perich, ara tindrien problemes i que per això "alguna cosa està fallant". El mateix Fer ha posat l'exemple que fa dècades ell dibuixava històries de "soldadets que anaven a conquerir Jerusalem", tema que ara seria impensable per l'extremisme islàmic.

La guanyadora d'enguany, Marjane Satrapi, no ha pogut assistir personalment a recollir el premi, ja que es troba a Hollywood promocionant la seva pel·lícula, nominada a un Òscar. Ha comunicat però, a l'organització, que vindrà a buscar-lo personalment a l'abril, ja que aquest premi, segons Fer, no pot sortir de la ciutat sinó és de la mà del premiat.

Persépolis va per la sisena edició i ja ha venut arreu del món 30.000 exemplars, i està editat en diversos idiomes, entre els quals hi ha el català i el castellà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic