El cinquè Etnival de Caixa Sabadell pren com a leitmotiv la música gitana

Raimundo Amador obrirà un festival tretze concerts del qual són gratuïts

L'estructura de l'Etnival, que també serveix per commemorar el 150è aniversari de Caixa Sabadell, es manté inalterable respecte a la de l'any passat, en què es va instituir el concert inaugural de pagament a l'Auditori i es va eliminar la jornada de diumenge a la tarda. També es manté inalterable (en tot cas, si ha canviat ha estat per créixer) la qualitat artística global de la proposta. Segons el director artístic del festival, Germán Quimasó, l'objectiu és oferir «la visió més contemporània i global del gènere que abasta» la línia de les músiques gitanes, com ara el flamenc, la rumba, el klezmer i les fanfàrries, passant per altres fusions més modernes tals com la que fa el grup txec Gipsy.Cz, una banda liderada per Radoslav Gypsi Banga, que fusiona el hip-hop amb sons gitanos. Gipsy.Cz, tal com va assenyalar ahir Quimasó, és una de les apostes fermes de l'Etnival per tal que el públic faci la descoberta d'aquest grup. A altres propostes ja conegudes pel públic, com ara La Troba Kung-Fú, Dúmbala Canalla, a Tandarica Orkestar –que ja va actuar l'any passat a l'Etnival– o els mateixos Ojos de Brujo, que es poden considerar un dels caps de cartell i que presentaran el seu treball, Aocaná, se n'hi afegeixen d'altres de força més desconegudes, com ara la dels barcelonins Xazzar, que presentaran el seu segon disc, Històries desencantades, i que fan una curiosa però efectiva fusió de pop, música balcànica i gipsy fent servir únicament instruments clàssics; o també els alemanys Shantel & Bucovina Club Orkestar, que deixen clares les seves influències de la música de l'Orient Mitjà, Grècia, Turquia i altres països de l'arc Mediterrani, que barregen amb el pop i l'electrònica, construint ritmes vertiginosos i vibrants, aconseguint un so balcànic d'allò més ballable. Al cartell també hi ha dos grups de fanfàrria, que faran cercaviles pel casc antic de la ciutat, com són els ja anomenats Tandarica Orkestar i La Transfrontalière de l'Amor, un grup sorgit a la Catalunya Nord, que barreja sons de les fanfàrries de l'Est, combinats amb klezmer, elements circenses i essències mediterrànies a través de tarantel·les o ritmes del Nord d'Àfrica.

També són propostes de descoberta les actuacions dels belgues Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, una banda de set músics que combina els sons gitanos amb l'ska, i dels novaiorquesos Baltan Beat Box, que fan una nova i suggeridora fusió de hip-hop i sons també gitanos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.