cultura

La contraportada

Postals per a la història

El ‘Diari de la Ribera' ha editat un llibre amb més de 450 postals realitzades entre el 1900 i el 1979 als catorze municipis de la Ribera d'Ebre. Ahir el van presentar a l'arxiu comarcal

L'aparició de les postals va servir per democratitzar la fotografia. Qualsevol persona podia comprar una imatge del seu poble per enviar-la als familiars o simplement per guardar-se-la de record. Les venien als estancs o establiments de queviures i van sorgir grans empreses que a nivell de Catalunya es dedicaven a fotografiar els racons més amagats del país per convertir-los en postals. Com per exemple l'estudi d'Àngel Toldrà de Barcelona, amb més de 50.000 imatges preses a tot el país, o del fotògraf francès Lucien Roisin, també establert a Barcelona, de qui es conserven també desenes de milers d'imatges.

Dins d'aquest context i per encàrrec del Diari de la Ribera, l'historiador i publicista Albert Arnavat ha recopilat més de 450 postals realitzades entre el 1900 i el 1979 als catorze municipis de la Ribera d'Ebre. “Predominen les postals de Móra d'Ebre, però n'hi ha de tots els pobles”, assenyalava Arnavat, tot precisant que la recerca l'han fet a través de col·leccionistes de Barcelona, Reus, Madrid i de la mateixa comarca. Les imatges recollides són majoritàriament vistes urbanes, però també n'hi ha d'activitats humanes, com el mercat de Benissanet a principis del segle XX –la imatge que il·lustra la portada del llibre que reproduïm en aquest article.

El llibre, del qual se n'han editat 1.000 exemplars que es vendran a 35 euros, es va presentar ahir en un acte públic a l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre. Al marge de les postals, la publicació inclou dos articles introductoris, sobre el paper de les postals en els orígens de la civilització de les imatges i sobre la importància de les targetes postals pel coneixement de la història, escrits pel mateix Arnavat, i un tercer article sobre la targeta postal realitzat per l'historiador de la fotografia Carlos Teixidor Cadenas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona