més. que
tall. vianda
Raons per llegir, el terror fantàstic i el terror social
Si en una d'aquestes típiques enquestes que fem els diaris per publicar el dia de Sant Jordi demanéssim motius pels quals és important i val la pena llegir, segur que hi hauria moltes respostes repetides, generalistes o sentencioses. Plantejaré l'exercici de manera diferent. Si feu una llista de raons per llegir, fins a quina xifra arribeu? Guillaume Long ens il·lustra 101 bones raons per no parar de llegir (Barcanova), un simpàtic volum amb opcions imaginatives, tot i que no es limita a la literatura i s'amplia a un ús obert i pràctic de la lectura.
Beatrice Masini, al breu prefaci, ens diu que “un lector que s'avorreix, és un lector que encara no ha trobat el llibre que li convé”, cosa que segur que no passarà als adolescents que llegeixin Tornaran a buscar-me, novel·la amb què Josan Hatero i Use Lahoz han guanyat la quarta edició del premi de La Galera, únic en què el jurat el formen 250 joves d'entre 12 i 15 anys. Els dos autors barcelonins ens ofereixen un thriller amb molta tensió i molt de ritme en què un noi (Greco) i una noia (Iris), tancats en un luxós internat britànic per a joves conflictius de famílies benestants, miren de descobrir què els fan als companys que desapareixen i tornen passats uns dies com si els haguessin lobotomitzat... Una obra, doncs, que aprofita molts llocs comuns per oferir una bona estona de lectura.
En un món d'horror diferent, gens fantàstic i per aquest motiu molt més cruel, va viure Nelson Mandela, el primer president escollit democràticament a Sud-àfrica, que ja té 93 anys. “Em dic Nelson Mandela i vaig néixer el 1918 a Sud-àfrica. He vist i he fet moltes coses durant la meva llarga vida, però tothom em coneix per haver passat més de vint-i-set anys a la presó per defensar la igualtat entre negres i blancs al meu país. A aquesta reivindicació se li va donar un nom, la lluita contra l'apartheid”, escriu la periodista Isabel Muntané, autora del llibre dedicat al líder, que ha estat il·lustrat per Àfrica Fanlo i publicat per Parramón dins la col·lecció Em dic..., que el 2005 va rebre el premi Crítica Serra d'Or. Altres personatges de la llarga sèrie han estat Marco Polo, Gandhi, Marie Curie, Jules Verne, Cleòpatra, Gaudí, Anna Frank, Einstein, Picasso, John Lennon..., noms que mostren les intencions didàctiques del projecte.
Muntané narra la biografia de Mandela contextualitzant la situació social i política de cada punt àlgid triat del recorregut vital del polític. Una lectura amena, naturalment, però que no escatima informació al llarg de les 64 pàgines del volum ni pren els lectors per estabornits, com passa de vegades amb els textos dirigits a nens. Àfrica Fanlo és una il·lustradora amb una extensa obra que comparteix amb Muntané la implicació amb projectes solidaris i organitzacions humanitàries.