cultura

Tornar als orígens

El grup de cant ‘a cappella' Les Síxters estrenarà a La Sitja de Fornells ‘Eclèctiques', en què deixen de banda el teatre de ‘Retratades'

Glòria Garcés, Eduard Iniesta i Xavi i Jordi Molina han composat cançons per a ‘Eclèctiques'

El quintet vocal gironí Les Síxters, fundat el 2002, després de publicar el seu primer treball, titulat Haderekh (2007) –un recorregut per les músiques del món–, i dels espectacles Barbershop Blues (2004) i Músiques del món (2005), van fer una incursió en el teatre musical amb l'espectacle Retratades, sota la direcció d'Albert OIivas, que van estrenar a La Planeta l'any 2009 i del qual en van publicar el CD homònim el 2010. Les Síxters, un grup de cantants d'un excel·lent nivell, que aleshores n'eren sis i actualment en són cinc, amb la marxa d'Ester Westermeyer i Cristina Gavilán, i la incorporació de Xènia Fuertes, tornen ara als orígens. Romanen a la formació Irene Casadevall, Montse Baeza, Marta Sasanedas i Glòria Garcés, que explica que, malgrat que estaven molt satisfetes de l'espectacle Retratades, en el format teatral es trobaven poc còmodes, “en fals”, i això es feia evident en l'espectacle, en què existia un cert desequilibri entre la part musical i l'escènica.

Al seu nou espectacle, Eclèctiques, que estrenen dissabte vinent (22 h) al Centre Cívic La Sitja, de Fornells de la Selva, Glòria Garcés assegura: “Hem tornat als orígens, al format de concert, sense components teatrals més enllà d'un lleu fil argumental que té a veure amb la relació entre homes i dones, la qual cosa aporta un ingredient important com és l'humor.” Així doncs, una vegada havent renunciat al component teatral, el grup va determinar fer un nou espectacle amb format concert i poc moviment escènic més enllà d'una veu en off gravada (Joan Vila), un joc amb les cadires i una coreografia mínima per tal que no fos excessivament estàtic. L'atenció la centra el joc, delicat i deliciós, de les veus a cappella, matisat únicament en ocasions per la percussió d'Enric Canada.

Que Eclèctiques no sigui ambiciós teatralment, però, no vol dir que no ho sigui musicalment. En aquest sentit, Glòria Garcés explica que, a l'inici, s'havien plantejat fer un espectacle únicament amb composicions originals, però que al final hi van introduir temes més populars que ja tenien al repertori per tal “d'enganxar” el públic, que aquest tingués un punt de referència. El repertori inclou una barreja mesurada de composicions originals i d'altres prou conegudes, amb arranjaments propis, i el grup ha comptat amb la complicitat i la feina dels músics Xavi i Jordi Molina i Eduard Iniesta, autors d'algunes de les cançons, aspecte en què també ha treballat la mateixa Garcés, autora de tres dels temes que cantarà el quintet a Eclèctiques. Durant l'espectacle, que dura gairebé una hora, es podran escoltar, per aquest ordre, La patata (La Trinca), El meu jardí (G. Garcés), In crescendo (E. Iniesta), Novembre (G. Garcés), La señal (T. Berraondo i Stupendams), Plan para mañana (X. Molina), Un tel de tu (E. Iniesta), Siyahamba (tradicional sudafricana), Mama (tradicional russa), El nou pobre (J. Molina/P. Quart), Ezili (tradicional haitiana), Brownie's song (G. Garcés), Le lion (S. Linda/H. Salvador), Piel canela (B. Cappo), Guzophela (tradicional Zaire/Zap Mama), Mediterráneo (J.M. Serrat) i La cucaracha (tradicional mexicana).

La darrera vegada que Les Síxters van actuar a Girona va ser al Girona A Cappella Festival, el mes de maig passat, al llarg de Temps de Flors, a la Fontana d'Or.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Art de fa 12.000 anys al jaciment de Simanya Gran, a Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Matadepera
Música

Marco Mezquida inaugura l’Istiu de Castelló d’Empúries

Castelló d’Empúries
guardó

‘Maria CHOIR’, menció honorífica als premis S+T+ARTS

Barcelona
televisió

La majoria de pèrits conclouen que hi ha “diferències essencials” entre ‘OT’ i ’Eufòria’

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

Una vintena de companyies passaran pel FITAG

GIRONA

La novel·la ‘Aterratge’ d’Eva Piquer guanya el Premi Literari ‘El Setè Cel’

salt
MÚSICA

Record d’ocupació en la vintena edició de l’(a)phònica

BANYOLES
món editorial

Joan Abellà deixarà Enciclopèdia Catalana al desembre

Barcelona
cultura

Mucha Muchacha i Los Voluble obren la 27a Fira Mediterrània, i posa el focus en la dissidència

Manresa