Reportatge

fotografia

DAVID CASTILLO

Sensualisme i mobilitat

La fotògrafa Judith Vizcarra exposa a la galeria Alex Talese una representació de la seva interpretació intensa del nu

Judith Viz­carra ha avançat en la seva tècnica del retrat, a mig camí entre el sur­re­a­lisme pri­mi­geni i les lec­tu­res del movi­ment a través del vide­o­art que tant van ins­pi­rar Bill Viola. Lluny de tendències i de lec­tu­res esbi­ai­xa­des de la rea­li­tat, Viz­carra mani­festa ober­ta­ment que, amb 35 anys dedi­cada al retrat comer­cial, fa una dècada va deci­dir dedi­car el seu tre­ball artístic al tema de les dones: “Les raons les podem tro­bar en la man­cança de la mirada de la dona en el món de la cul­tura, les arts, l'eco­no­mia, la política i també en el sexe, tot en el pre­sent té un refe­rent androcèntric. Crec que és neces­sari per acon­se­guir soci­e­tats més equi­li­bra­des aquesta mirada absent, obvi­ada. Només amb la recerca d'aquest equi­li­bri gau­di­rem de la mirada i la manera d'enten­dre el món amb res­pecte als dife­rents gèneres.”

Un pas més en aquesta recerca és l'expo­sició que pre­senta fins a mit­jan maig a la gale­ria Alex Telese, del car­rer de la Palla 11, al cen­tre de Bar­ce­lona. En la breu mos­tra ha insis­tit en una lec­tura femi­nista, amb caràcter, desin­hi­bida i moderna de temes com la sexu­a­li­tat o les ampu­ta­ci­ons com a con­seqüència dels tumors de pit. Judith Viz­carra va ser valenta en l'expo­sició d'aquesta xacra, gai­rebé clan­des­tina en el cos de les dones, dotant la seva obra d'un con­tin­gut ideològic i pragmàtic. Quan li pre­gunto pel femi­nisme, res­pon sense ambigüitats: “Si la lec­tura femi­nista vol dir tre­ba­llar amb la recerca de tot a l'expo­sat, sí, exis­teix una lec­tura femi­nista. Per­so­nal­ment intento nodrir-me de dife­rents pen­sa­ments de dones i homes, però no forçosa­ment d'un femi­nisme tan­cat, he tro­bat mol­tes con­tra­dic­ci­ons en els femi­nis­mes tra­di­ci­o­nals, m'interessa la recerca a través de les meves pròpies vivències i l'obser­vació de l'entorn quo­tidià més pro­per.”

La seva lec­tura ha estat a través del retrat, por­tat fins a les últi­mes cir­cumstàncies, des del tema esmen­tat de les ampu­ta­ci­ons a una revi­si­tació del bar­roc, font ins­pi­ra­dora encara ara de molts artis­tes actu­als. Sobre el retrat, la fotògrafa afirma que sem­pre ha tre­ba­llat amb el retrat i, els últims anys, amb l'auto­re­trat, des d'una neces­si­tat pro­funda. “M'agra­den les per­so­nes, els cos­sos des­pu­llats, tant el d'un nen com el d'un avi, és quan som nosal­tres matei­xos. En la pell que ens cobreix exis­tei­xen, com un mapa, totes les emprem­tes de les nos­tres vivències, aquí som un lli­bre obert. Encara que podem dis­fres­sar, tant amb les noves tec­no­lo­gies com amb la roba, les apa­ren­ces, etc., els ulls d'una per­sona no poden enga­nyar mai.”

D'aquesta curi­o­si­tat sor­gei­xen infi­ni­tat d'experiències sobre el propi cos i la sen­su­a­li­tat, una sexu­a­li­tat des­pu­llada, però mai hos­til. La referència a la pin­tura és evi­dent, però no única. Va col·labo­rar amb Beneyto, té els ulls posats en Viola i Fran­cis Bacon, però també en Man Ray, Fritz Lang i Car­tier Bres­son: “Es pos­si­ble que exis­teixi una con­nexió amb la pin­tura, el meu tre­ball en cap cas deixa de tenir en compte l'estètica. Els pin­tors van ser els pri­mers retra­tis­tes de la història; a ells devem aquesta per­cepció i sen­si­bi­li­tat res­pecte de la llum i la com­po­sició. Que reco­ne­gui que les meves foto­gra­fies vagin a la recerca d'una estètica no vol dir que em senti enca­se­llada a uns valors estètics tra­di­ci­o­nals. Crec que defi­nir la bellesa i ano­me­nar els límits és per­so­nal. Els refe­rents de la pin­tura són en relació amb artis­tes que des­car­nen la rea­li­tat, que fugen de l'este­ti­cisme, ense­nyant la bellesa més pura, la que parla a través de la seva ànima i no deixa ningú indi­fe­rent”. La per­so­na­li­tat de Viz­carra l'ha fet evo­lu­ci­o­nar sense mos­trar-se cofo­ista ni repe­tir clixés. Ella mateixa sor­geix d'una ins­tantània, eva­nes­cent i dura, com un flaix de memòria.

Professió i art
El treball de la fotògrafa de Mollet Judith Vizcarra és una referència. Alguns dels seus treballs sobre les amputacions del càncer s'han fet tan famosos que han desmitificat els estralls de la malaltia. Darrere d'aquesta visió hi ha l'artista tenaç, que complementa el retrat professional amb l'artístic.
Títol
Títol original Direcció: Interpretació: Gènere: Països:


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.